Vrijeme je: Kisela zimnica koja će vam trajati do proljeća

Radiosarajevo.ba
Vrijeme je: Kisela zimnica koja će vam trajati do proljeća
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Vrijeme je da razmišljate o zimnici, a svima najdraža je ona kisela.

Turšija od paprika, krastavčića i drugog povrća po vašoj želji održat će se zahvaljujući ovom provjerenom receptu i biti ukusna sve dok ne stigne sjveža salata naredne sezone.

Za pripremu turšije veoma je važno odabrati zdrave, svježe i neoštećene plodove. Po želji i ukusu ukućana, nabavite žutu papriku šilju, zeleni paradajz, krastavčiće, markvu, karfiol.

Recept je odmjeren prema količini presolca od 10 litara, a vi srazmjerno povećajte količinu svih sastojaka ukoliko vam ovo nije dovoljno za povrće potrebno vašoj porodici.

Povrće operite, karfiol očistite od lišća i podijelite na "cvjetiće", mrkvu ogulite, na paprici skratite drške. Operite još jednom i raširite na kuhinjskim krpama da se prosuši.

Slažite u burence tako da bude čvrsto spakovano, ali pazite da se ne ošteti. Po želji, možete dodati i četvrtke glavica kupusa. Na svaki red povrća sipati pomalo šećera. Odozgo pažljivo zaštitite plastičnom rešetkom koja ne dozvoljava da povrće ispliva iz presolca, pa pritisnite kamenom ili teglom napunjenom presolcem.

Presolac pripremite po sledećem receptu i vodite računa da ne povećavate količinu sredstava za konzerviranje:

Sastojci:

10 litara vode
300 gr soli
200 ml esencije
20 gr vinobrana
20 gr konzervansa

Priprema: Vinobran i konzervans prokuhati u 1 litar vode pa dodati u 9 litara vode da se rastvori. Esenciju dodati na kraju. Po povrću sipati malo šećera, piše Lisa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije