Osnovale žensku poljoprivrednu zadrugu i obezbijedile sebi posao

Anadolija
Osnovale žensku poljoprivrednu zadrugu i obezbijedile sebi posao
Foto: AA / Osnovale žensku poljoprivrednu zadrugu i obezbijedile sebi posao

Četrnaest žena iz Babušnice, jedne od najsiromašnijih opština u Srbiji, osnovale su prvu žensku poljoprivrednu zadrugu na jugu zemlje i sebi obezbijedile posao, a tržištu proizvode od organskog voća i povrća. Dvije godine kasnije govore za o svom uspjehu.

Ajvar, pinđur i druga zimnica najnoviji su proizvodi ovih vrijednih žena. Oni su već u teglama, a biće i u prodaji čim se završe potrebne analize i zalijepe etikete zadruge "Darovi Lužnice". Osim žena koje su je osnovale, u proizvodnju su uključene i njihove koleginice sa sela, zadužene za proizvodnju voća i povrća u plastenicima.

Osnovale žensku poljoprivrednu zadrugu i obezbijedile sebi posao - undefinedFoto: AA

"Uključile smo u zadrugu i preko 20 žena iz socijalno ugroženih porodica, žene koje su na evidenciji nacionalne službe za zapošljavanje, žene sa invaliditetom i žene koje, jednostavno, i da dobiju neki posao u Babušnici na kom treba da rade 8 sati, ne mogu da ostave kuću i porodicu", priča Karolina Stamenković, jedna od osnivačica Zadruge.

Babušnički kraj važi za ekonomski nerazvijen, ali poljoprivredno plodan kraj, u čemu su ove preduzimljive žene videle svoju mogućnost za uspjehom. Osim zaposlenja, posao u zadruzi donosi mnoge druge prednosti.

"Organizujemo razna druženja, seminare, obuke, tako da te žene iz seoskih sredina izađu iz svojih domova, dođu, sa nama se druže, nešto nauče, donesu neku ideju, recept, i tako već treću godinu funkcionišemo", kaže Karolina.

Jedna od žena, koja posao u ovoj zadruzi ima od osnivanja, jeste Danijela Ćirić Milošević.

Osnovale žensku poljoprivrednu zadrugu i obezbijedile sebi posao - undefinedFoto: AA

"Ja sam radila 7 godina kao geronto-domaćica i ostala bez posla. Plata je zadovoljavajuća za naše područje, posao takođe. Rad u zadruzi mi mnogo znači, prvenstveno finansijski, a i zato što nisam kući, izlazim, tu su kolege, sarađujemo", govori Danijela.

Ona i njene saradnice posebno se ponose kvalitetom proizvoda.

"Osam sati nam je radno vreme, ako treba da se ostane, mi ostanemo, proizvod mora vruć da se sipa u tegle. Isključivo radimo vruće punjenje, nikakve praškove ne dodajemo, ništa", ističe ova radnica.

Ideja ovih preduzimljivih žena je da posao razviju toliko da im se jednog dana priključe sve nezaposlene žene babušničkog kraja, kako bi on zatim postao poznat po organskim proizvodima prerađenog voća i povrća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije