Recept / Unesite malo promjene: Grah i paprika u kombinaciji koja će vas oduševiti

21. 01. 2021. u 13:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 9

Unesite malo promjene u kuhinju i isprobajte malo drugačiji recept za tradicionalno jelo - zapečeni grah.

Ako nemate puno vremena, neke korake poput pečenja paprika možete obaviti i večer prije, pa idućeg dana sve složiti i samo ispeći.

Sastojci:

800 g graha (iz konzerve)

500 g luka

5 komada crvene paprike

5 komada paradajza 

2 lista lovorovog lista

2 režnja bijelog luka

1 mala kašika slatke paprike

Priprema:

U pećnicu na 260°C stavite cijele paprike u lim obložen papirom za pečenje. Pecite ih dok se kora ne zacrni sa svih strana, a nakon što ih izvadite iz pećnice prekrijte ih vlažnom krpom i ostavite da odstoje 10-15 minuta. Dok su još tople skinite im koru, uklonite peteljku i koštice te narežite na tanke trakice, piše Večernji list.

Narežite luk i popržite ga s bijelim lukom i paradajzom te dodajte crvenu papriku, sol, papar i lovorov list.

Maknite sa štednjaka nakon desetak minuta.  Uzmite vatrostalnu posudu, namastite ju i slažite red graha koji ste prethodno ocijedili, red paprika i red luka s rajčicom i začinima - neka zadnji sloj bude grah. Dodajte 1-2 šoljice vode i prelijte s malo ulja. 

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°c ne miješajući dok se voda ne ukuha i grah na vrhu ne zapeče. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA