Stavite čarapu, rižu i čašu u mikrovalnu: Ovaj zimski trik sigurno niste znali

0
Radiosarajevo.ba
Stavite čarapu, rižu i čašu u mikrovalnu: Ovaj zimski trik sigurno niste znali
Foto: Pixabay / Mikrovalna pećnica

Ovaj "recept" je pogledan milion puta, a nastao je u saradnji s timom istraživača i potkrijepljen je istraživanjima.
 
Ako trenutno sjedite u svojoj sofi odjeveni u vuneni džemper, umotani u deku i još uvijek se smrzavate, a prste na rukama i nogama gotovo da i ne osjećate, unatoč uključenom grijanju, na dobrom ste mjestu.

Naime, ulazite u skupinu ljudi kojima je uvijek hladno i poput projektila traže toplinu gdje god i kad god mogu. Zato je pred vama izvrstan "recept" koji zadovoljava visoke standarde stranice wikiHow.

Za ovaj ćete "pripravak" trebati pamučnu čarapu, čašu, rižu i mikrovalnu pećnicu. Naime, čarapu punjenu rižom možete brzo zagrijati u mikrovalnoj pećnici, a jednom kad se ugrije možete je položiti na različita područja tijela za ublažavanje bolova ili grijanje tijela.

Federalna uprava policije učestvovala u velikoj međunarodnoj akciji zajedno sa Europolom i BKA

Federalna uprava policije učestvovala u velikoj međunarodnoj akciji zajedno sa Europolom i BKA

Dakako, ključ uspjeha leži upotrebi isključivo pamučne čarape koja se neće rastopiti ili zapaliti prilikom zagrijavanja.

Ne koristite je samo za podgrijavanje: Evo koje su prednosti mikrovalne

Ne koristite je samo za podgrijavanje: Evo koje su prednosti mikrovalne

Zatim napravite čvor, kako biste nadjev mogli zamijeniti po potrebi.

Za šta se sve koristi?

Liječite bolove u mišićima i stres. Položite čarapu izravno na svoj bolni mišić i ostavite da djeluje 15 do 20 minuta. Vruća čarapa izvrstan je način da se ugrijete kada promrznete vani ili kada vam u prostoru nije dovoljno toplo.

Za promrzlo tijelo, zagrijanu čarapu stavite u krilo i sjednite s dekom omotanom oko tijela. Kad ste umorni, bolesni ili osjećate bolove u zglobovima. Stavite zagrijanu čarapu na zahvaćeno područje, primjerice oko vrata, na 20 do 25 minuta za uklanjanje bolova. Kod menstrualnih grčeva lezite na leđa i na stomak položite zagrijanu čarapu na 30 minuta.

Glavobolju, migrenu, pritisak u sinusima i druge bolesti koje utiču na glavu i lice mogu se ponekad liječiti grijanjem. Lezite na leđa i stavite toplu rižinu čarapu na čelo ili lice. Alternativno, možete ležati na čarapi, kao da je jastuk. Bolove kod artritisa također možete ublažiti toplom čarapom koju ćete držati na bolnim zglobovima po 20 minuta.

Postupak

  • Izaberite odgovarajuću čarapu

Za manji grijać upotrijebite čarapu do sredine koljena. Za veću grijaću podlogu upotrijebite čarapu koja ide preko koljena. Koristite samo čarapu koja je izrađena od pamuka. Odaberite gusto i čvrsto tkanja kako biste zaštitili kožu od vruće riže i spriječili da riža iscuri.

Pazite da materijal čarape nema metalnih niti, poput srebra ili bakra, jer su zapaljive. Nemojte koristiti čarape s rupama, jer će riža ispasti. Za izradu veće grijaće pločice umjesto čarape upotrijebite malu jastučnicu.

  • Stavite čarapu u visoku čašu i dodajte rižu

Ako vam čarapa izmiče s ruba stakla, upotrijebite gumicu. Napunite tri četvrtine čarape nekuhanom rižom.

  • Ne koristite instant rižu, jer je prethodno kuhana i sklonija je plijesni

Moglo bi vam trebati između 4 do 6 šoljica (780 g do 1,17 kg) riže, ovisno o veličini čarape. Četvrtinu čarape ostavite praznu kako biste na vrhu mogli vezati čvor. Umjesto riže možete koristiti i druge suhe žitarice, kao što su: grah ili laneno sjeme.

  • Ako želite možete dodati pet do 10 kapi esencijalnih ulja, biljni čaj ili osušene cvjetove lavande
  • Na vrhu čarape zavežite čvor i protresite rižu kako bi se ravnomjerno rasporedila po čarapi

Vezanje čvora umjesto šivanja omogućuje vam promjenu punjenja, jer nakon dužeg korištenja može poprimiti neugoodne mirise. Ako se to dogodi, odvežite čarapu, izbacite staru i napunite čarapu svježom rižom.

Mikrovalna pećnica
Foto: Pexels: Mikrovalna pećnica
  • Zagrijte čarapu u mikrovalnoj

Najbrži i najlakši način zagrijavanja čarape ispunjene rižom je u mikrovalnoj. Stavite čarapu u mikrovalnu sa šoljicom vode i zagrijte je na visokoj temperaturi jednu minutu. Pažljivo uklonite čarapu i provjerite nivo topline. Vratite čarapu u mikrovalnu na još 30 sekundi, ako želite da bude vruća. Budite vrlo oprezni kada vadite čarapu iz mikrovalne pećnice, jer će biti izuzetno vruća. Voda će dodati vlagu u mikrovalnu i spriječiti da tkanina ili riža zagore. Ako osjetite da gori, odmah isključite mikrovalnu.

  • Zimi čarapu punjenu rižom možete zagrijati i na radijatoru

Zamotajte čarapu u aluminijsku foliju i ostavite da se zagrije 30 minuta do sat vremena. Okrećite čarapu svakih 10 minuta kako biste osigurali ravnomjerno zagrijavanje, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije