Kupovno mu nije ni do koljena: Kako napraviti domaće pecivo za burgere?
Ne možemo zamisliti ništa bolje od mekanih mliječnih peciva za burgere.
Ako planirate večer uz burgere, obavezno kod kuće pripremite mekana peciva sa susamom.
Kupovna im nisu ni do koljena okusom i mirisom, tako da nećete požaliti ni minutu koju uložite u ovaj kulinarski projekt.
Teški trenutci u karijeri: Voditelji izvještavali o tragediji u Zagrebu drhtavim glasom i kroz suze
Osim što će poslužiti kao baza za vrhunske burgere, ostatak možete iskoristiti za pripremu finih sendviča s ostacima pečene piletine, mljevenim mesom ili drugim.
Sastojci su dovoljni za pripremu 12 mekanih peciva. Najukusnija su kad su svježa, ali bit će dobra i sljedeći dan, ako ih dobro zapakirate. Ispečena peciva također možete i smrznuti, samo je bitno da ih potrošite u roku od 2 do 3 mjeseca.
Jeste li probali Naan, predivne azijske lepine
Peciva za burgere sa susamom
Sastojci:
- 600 g brašna za hljeb i peciva
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice suhog kvasca
- 2 kašike šećera
- 100 g omekšalog maslaca
- 2 jaja (M) + 1 jaje za premaz
- 50 ml mlakog mlijeka
- 250 ml mlake vode
- 2 kašike susama
Postupak:
- Pomiješajte brašno, sol, suhi kvasac i šećer pa rukama umiješajte puter.
- Smjesa bi trebala nalikovati mokrom pijesku. Potom napravite rupu u sredini, dodajte 2 jaja i postepeno ulijevajte mlijeko i vodu.
Neobičan način pripreme: Otkrivamo malu tajnu za hrskavi domaći hljeb
- Miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude. Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu i mijesite 10 minuta, dok ne bude glatko i sjajno.
- Vratite tijesto u nauljenu posudu, pokrijte krpom i pustite da se diže otprilike 2 sata, dok se ne udvostruči. Premijesite tijesto, podijelite ga na 12 jednakih kuglica i oblikujte peciva.
- Rasporedite ih na dva lima obložena papirom za pečenje i pokrijte krpom. Pustite da se dižu još otprilike sat vremena, dok se ne udvostruče. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Stavite jedan plitki lim na dno i pustite da se grije.
- Umutite preostalo jaje i premažite svako pecivo pa ga pospite s malo soli i susama. Ubaci peciva u rernu, a na zagrijani lim na dnu ulijte malo vode. Zbog pare će korica biti mekša.
- Pecite otprilike 25 minuta, dok peciva ne poprime zlatnu boju. Ohladite peciva za burgere prije rezanja i punjenja, piše MissGastro.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.