Recept iz 80-ih za najbolje tijesto ikada: Može stajati do 7 dana, a od njega se pravi apsolutno sve

0
Radiosarajevo.ba
Recept iz 80-ih za najbolje tijesto ikada: Može stajati do 7 dana, a od njega se pravi apsolutno sve
Foto: Pexels / Ilustracija

Ludo tijesto mnogima je uspomena na osamdesete i devedesete godine kada su susjedi razmjenjivali recepte za to "čudo" koje može stajati u frižideru i sedam dana, a neki kažu i dulje. Iako nitko sa sigurnošću ne može reći kako je dobilo ime, logika nalaže da "raste kao ludo".

Čuva se u plastičnoj vrećici, a može narasti toliko da je probije – ako se to dogodi, prepolovite ga i prebacite u novu vrećicu.

Ludo tijesto nije potrebno čekati da se digne - dovoljno je otvoriti vrata frižidera i prema inspiraciji uzeti tijesta za pizzu, poderane gaće, savijače, kiflice ili krofne pa se baciti na valjanje, punjenje i pečenje. Neke kuharice savjetuju da nakon vađenja iz frižidera ostane deset minuta na sobnoj temperaturi. Ruke prethodno nauljite jer je tijesto ljepljivo. Tokom valjanja tijesta radnu površinu pospite brašnom.

Hanadi Maslo na protestu u Sarajevu: Vlasti moraju reagovati. Razočarana sam slabim odzivom građana

Hanadi Maslo na protestu u Sarajevu: Vlasti moraju reagovati. Razočarana sam slabim odzivom građana

Neki ga slažu kao za kroasane pa pune šunkom i sirom ili čokoladom, drugima je omiljena inspiracija za hrenovke u tijestu ili peciva s čvarcima. Planirate li od tijesta raditi slatka peciva, sol slobodno zamijenite šećerom.

Sastojci:

  • 500 grama glatkog brašna
  • 500 grama oštrog brašna
  • 4 dl mlijeka
  • 1 kocka kvasca
  • 1 jogurt
  • 2 jaja
  • 1 dl ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 2-3 čajne kašike soli

Priprema:

Prijedlog za jeftini i brzi ručak: Krompiruša od par sastojaka - gotova za čas

Prijedlog za jeftini i brzi ručak: Krompiruša od par sastojaka - gotova za čas

1. U mlako mlijeko dodajte razmrvljeni kvasac pa ga ostavite da se aktivira.

2. Na radnoj plohi napravite hrpicu od brašna pomiješanog s praškom za pecivo pa u sredinu dodajte ostale sastojke i umijesite tijesto. Prema potrebi dodajte još brašna ili mlijeka tako da tijesto ostane mekano (ovisi o brašnu jer svako drugačije upija).

3. Unutrašnjost čiste plastične vrećice dobro nauljite pa stavite tijesto u vrećicu, istisnite višak zraka, zavežite i stavite u hladnjak. Čuvajte ga do sedam dana i vadite po potrebi.

To je to!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije