Recept iz 80-ih za najbolje tijesto ikada: Može stajati do 7 dana, a od njega se pravi apsolutno sve

0
Radiosarajevo.ba
Recept iz 80-ih za najbolje tijesto ikada: Može stajati do 7 dana, a od njega se pravi apsolutno sve
Foto: Pexels / Ilustracija

Ludo tijesto mnogima je uspomena na osamdesete i devedesete godine kada su susjedi razmjenjivali recepte za to "čudo" koje može stajati u frižideru i sedam dana, a neki kažu i dulje. Iako nitko sa sigurnošću ne može reći kako je dobilo ime, logika nalaže da "raste kao ludo".

Čuva se u plastičnoj vrećici, a može narasti toliko da je probije – ako se to dogodi, prepolovite ga i prebacite u novu vrećicu.

Ludo tijesto nije potrebno čekati da se digne - dovoljno je otvoriti vrata frižidera i prema inspiraciji uzeti tijesta za pizzu, poderane gaće, savijače, kiflice ili krofne pa se baciti na valjanje, punjenje i pečenje. Neke kuharice savjetuju da nakon vađenja iz frižidera ostane deset minuta na sobnoj temperaturi. Ruke prethodno nauljite jer je tijesto ljepljivo. Tokom valjanja tijesta radnu površinu pospite brašnom.

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

Neki ga slažu kao za kroasane pa pune šunkom i sirom ili čokoladom, drugima je omiljena inspiracija za hrenovke u tijestu ili peciva s čvarcima. Planirate li od tijesta raditi slatka peciva, sol slobodno zamijenite šećerom.

Sastojci:

  • 500 grama glatkog brašna
  • 500 grama oštrog brašna
  • 4 dl mlijeka
  • 1 kocka kvasca
  • 1 jogurt
  • 2 jaja
  • 1 dl ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 2-3 čajne kašike soli

Priprema:

Prijedlog za jeftini i brzi ručak: Krompiruša od par sastojaka - gotova za čas

Prijedlog za jeftini i brzi ručak: Krompiruša od par sastojaka - gotova za čas

1. U mlako mlijeko dodajte razmrvljeni kvasac pa ga ostavite da se aktivira.

2. Na radnoj plohi napravite hrpicu od brašna pomiješanog s praškom za pecivo pa u sredinu dodajte ostale sastojke i umijesite tijesto. Prema potrebi dodajte još brašna ili mlijeka tako da tijesto ostane mekano (ovisi o brašnu jer svako drugačije upija).

3. Unutrašnjost čiste plastične vrećice dobro nauljite pa stavite tijesto u vrećicu, istisnite višak zraka, zavežite i stavite u hladnjak. Čuvajte ga do sedam dana i vadite po potrebi.

To je to!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije