Recept iz 80-ih za najbolje tijesto ikada: Može stajati do 7 dana, a od njega se pravi apsolutno sve
![Recept iz 80-ih za najbolje tijesto ikada: Može stajati do 7 dana, a od njega se pravi apsolutno sve](https://storage.radiosarajevo.ba/article/520724/871x540/tijesto-brasno-zamijesiti-pexels.jpg?v1699787887)
Ludo tijesto mnogima je uspomena na osamdesete i devedesete godine kada su susjedi razmjenjivali recepte za to "čudo" koje može stajati u frižideru i sedam dana, a neki kažu i dulje. Iako nitko sa sigurnošću ne može reći kako je dobilo ime, logika nalaže da "raste kao ludo".
Čuva se u plastičnoj vrećici, a može narasti toliko da je probije – ako se to dogodi, prepolovite ga i prebacite u novu vrećicu.
Ludo tijesto nije potrebno čekati da se digne - dovoljno je otvoriti vrata frižidera i prema inspiraciji uzeti tijesta za pizzu, poderane gaće, savijače, kiflice ili krofne pa se baciti na valjanje, punjenje i pečenje. Neke kuharice savjetuju da nakon vađenja iz frižidera ostane deset minuta na sobnoj temperaturi. Ruke prethodno nauljite jer je tijesto ljepljivo. Tokom valjanja tijesta radnu površinu pospite brašnom.
![Hanadi Maslo na protestu u Sarajevu: Vlasti moraju reagovati. Razočarana sam slabim odzivom građana](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579070/300x185/protesti-sarajevo-femicid-ngrsa-16feb25-11.jpg?v1739711649)
Hanadi Maslo na protestu u Sarajevu: Vlasti moraju reagovati. Razočarana sam slabim odzivom građana
Neki ga slažu kao za kroasane pa pune šunkom i sirom ili čokoladom, drugima je omiljena inspiracija za hrenovke u tijestu ili peciva s čvarcima. Planirate li od tijesta raditi slatka peciva, sol slobodno zamijenite šećerom.
Sastojci:
- 500 grama glatkog brašna
- 500 grama oštrog brašna
- 4 dl mlijeka
- 1 kocka kvasca
- 1 jogurt
- 2 jaja
- 1 dl ulja
- 1 prašak za pecivo
- 2-3 čajne kašike soli
Priprema:
![Prijedlog za jeftini i brzi ručak: Krompiruša od par sastojaka - gotova za čas](https://storage.radiosarajevo.ba/article/520635/300x185/krompir-tortilja-prtscryt.jpg?v1699705731)
Prijedlog za jeftini i brzi ručak: Krompiruša od par sastojaka - gotova za čas
1. U mlako mlijeko dodajte razmrvljeni kvasac pa ga ostavite da se aktivira.
2. Na radnoj plohi napravite hrpicu od brašna pomiješanog s praškom za pecivo pa u sredinu dodajte ostale sastojke i umijesite tijesto. Prema potrebi dodajte još brašna ili mlijeka tako da tijesto ostane mekano (ovisi o brašnu jer svako drugačije upija).
3. Unutrašnjost čiste plastične vrećice dobro nauljite pa stavite tijesto u vrećicu, istisnite višak zraka, zavežite i stavite u hladnjak. Čuvajte ga do sedam dana i vadite po potrebi.
To je to!
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.