Trik koji znaju iskusni pekari: Pomoću ovih sastojaka tijesto će vam ostati mekano i svježe

0
Radiosarajevo.ba
Trik koji znaju iskusni pekari: Pomoću ovih sastojaka tijesto će vam ostati mekano i svježe
Foto: worldbakers / Ilustracija

Danas domaćice izbjegavaju da prave tijesto, jer misle kako im neće uspjeti, ali mi vam donosimo savjete kojih se pridržavaju i iskusni pekari.

Ako želite da umijesite mekano tijesto i od njega napravite najukusnije pecivo, onda dodajte sastojke koji su ključni.

Šta treba dodati u tijesto:

Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara

Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara

Skrob

Iskusni pekari znaju da je ovaj proizvod u stanju da transformiše tijesto, značajno poboljšavajući njegovu strukturu. Činjenica je da obični skrob pomaže da tijesto postane prozračnije i lakše. Pored toga, peciva u koja je dodat ovaj sastojak duže ostaju mekana.

Pite, kolači, kiflice, keks...: Sve možete praviti od ovog tijesta, a recept je prelagan

Pite, kolači, kiflice, keks...: Sve možete praviti od ovog tijesta, a recept je prelagan

Skrob se može dodati direktno u brašno. Za standardnu porciju tijesta biće dovoljno 30 grama.

Griz

Ovaj sastojak će zaista transformisati svako pecivo i zbog njega će ono biti kvalitetnije i ukusnije. Takođe, griz je u stanju da oslobodi tijesto od viška vlage, koja može pokvariti gotovo pecivo. Potrebna vam je samo jedna kašika. Inače, kolači ili peciva u koja se dodaje griz duže ostaju svježa.

Griz

Mlijeko

Ako radite sa kvasnim tijestom, onda mlijeko treba da pomiješate sa kvascem. Ono ne smije da bude vruće ili hladno, nego toplo. Tijesto će biti ukusnije ako kvasac pomiješate sa mlijekom, a ne vodom i imaće ljepšu boju. Zahvaljujući mlijeku gotovo pecivo dobija fantastičnu koricu, piše Stvar ukusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije