Kako umijesiti savršeno tijesto za pitu? Saznajte u čemu je trik

4
Radiosarajevo.ba
Kako umijesiti savršeno tijesto za pitu? Saznajte u čemu je trik
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Ukusna pita, bez obzira slana ili slatka, priprema se od odabranog nadjeva te baze, tijesta koje mora biti dovoljno čvrsto da "nosi" sočni nadjev ali i prhko.

Zato je pri pripremi tijesta za pitu važno zapamtiti da se ono priprema od jednakog omjera glatkog i oštrog brašna.

Nemojte koristiti samo glatko brašno jer nećete dobiti finu zrnastu strukturu. Za pitu za četiri do pet osoba potrebno je: 400 g brašna, 200 g putera (koji je odstajao desetak minuta na sobnoj temperaturi), 4 do 5 kašika šećera, prstohvat soli, prašak za pecivo, 2 žumanjka i po želji naribane korice domaćih nešpricanih limuna koja će dati miris tijestu.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Kada ste prosijali brašno, dodajte prašak za pecivo, naribanu koricu limuna, šećer i sol. Pomiješajte pa dodajte umućene žumanjke i puter. Umijesite tijesto, oblikujte kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru pola sata da se odmori.

Razvaljajte na pobrašnjenoj površini kako se ne bi lijepilo te polovinu tijesta oblikujte prema posudi u kojoj će se pita i peći. Pripazite da je ravnomjerno debelo. Izbušite viljuškom rupice da tijesto diše dok se peče. Naime, toplina s dna pekača treba neki izlaz da se tijesto ravnomjernije ispeče.

Turska pizza ili pide: S ovom kombinacijom nećete pogriješiti

Turska pizza ili pide: S ovom kombinacijom nećete pogriješiti

Zagrijte rernu na 180 stepeni i stavite peći tijesto na deset minuta. Za to vrijeme dovršite nadjev. Kada je tijesto pečeno, neka nekoliko minuta odstoji pa nadjenite željenim voćem, mesom ili povrćem i zapecite desetak minuta. Dok je pita drugi put u pećnici, razvaljajte "poklopac" koji treba biti malo veći od širine lima za pečenje kako bi ravnomjerno prekrio krajeve. Od ostataka možete izraditi trakice te ukrasiti pitu.

Ako ste od onih vještijih, ohladite tijesto i umjesto standardnog "poklopca", prekrijte ga naribanim tijestom - na polupečeni nadjev gusto i brzo naribajte hladno tijesto dok posve ne prekrije pitu. Vratite je u rernu i ispecite do kraja. Neka se ohladi barem desetak minuta prije no što je zarežete ili pospete šećerom u prahu, piše Skuhaj.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije