Znate li kako napraviti dobru pitu? Uz ove trikove za tijesto ispast će vam kao u buregdžinici

3
Radiosarajevo.ba
Znate li kako napraviti dobru pitu? Uz ove trikove za tijesto ispast će vam kao u buregdžinici
Foto: Facebook / Pita

Za pripremu domaćeg tijesta, osim dobrog recepta, važno je da znate i kako to rade iskusne domaćice. Ukoliko namjeravate da zamijesite tijesto za pitu evo nekoliko korisnih savjeta.

Koristite hladan puter i ledenu vodu. Također, kuhinjska površina treba da bude hladna, da se ne nalazi blizu toplog šporeta ili pored mašine za pranje sudova. Tijesto za pite mijesite što brže, a na početku činite to isključivo prstima.

Poželjno je i da vam ruke budu hladne, ali vodite računa da ne stavite previše tečnih sastojaka jer će tijesto biti tvrdo, sipajte tek toliko da ga poveže.

Jakov Milatović danas stiže u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini

Jakov Milatović danas stiže u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini

Za razliku od drugih vrsta tijesta, koja se ostavljaju na toplom da bi brže nadošla, ono za pite treba da se "odmara" barem 15 minuta u frižideru jer se na taj način oslobađa gluten, pa će se lakše razvući i neće "pasti" tokom pečenja.

Tijesto razvaljajte na ohlađenoj, lagano pobrašnjenoj površini kako se ne bi zalijepilo. Prvo u jednom smjeru, a onda ga okrenite za četvrtinu kruga i opet razvaljajte.

Krompiruša potpuno oduševila Taste Atlas: Predstavili je uz pjesmu 'Nigdje tako k'o u Bosni nema'

Krompiruša potpuno oduševila Taste Atlas: Predstavili je uz pjesmu 'Nigdje tako k'o u Bosni nema'

Ponavljajte dok ne dobijete ravnomjeran oblik. Prije pečenja izbockajte tijesto viljuškom kako se ne bi stvorili mjehurići. Zatim stavite papir za pečenje i kratko ga zagrijte u rerni.

Tijesto pecite 12 minuta, potom skinite papir i pecite još pet minuta. Gotovo je kad je zlatno i čvrsto, a površina suha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije