Prijedlog za jeftini i brzi ručak: Krompiruša od par sastojaka - gotova za čas
Pite su uvijek odličan odabir za ručak, pogotovo sada kada nije potrebno da sami razvlačite tijesto, već ga možete jednostavno kupiti u prodavnici. Bez obzira jesu li slatke ili slane, ove omiljene poslastice oduševljavaju kako velike, tako i male gurmane, čineći ih idealnim rješenjem kada nismo sigurni što pripremiti za ručak.
U nastavku donosimo recept za najjednostavniju i najpovoljniju pitu – onu s krompirom, koja savršeno ide uz malo kiselog vrhnja.
Sastojci:
- paket kora za pite i savijače
- 1kg krompira
- velika glavica luka
- sol, biber
Za preljev:
- 300ml vode + 50 ml ulja
Brzo i jednostavno: Slasna piletina u sosu od limuna, bijelog luka i putera
Počeo protest u Beogradu: Građani skandiraju "Ruke su vam krvave"
Priprema:
Krompir i luk ogulite pa ih nasjeckajte na sitne kockice. Začinite ih obilno biberom i posolite.
U posebnoj zdjeli pomiješajte vodu i ulje i dodajte prstohvat soli.
Posudu premažite uljem. Na dno posude stavite jednu koru, premažite mješavinom ulja i vode pa zalijepite na nju i drugu koru. Dodajte tri kašike nadjeva pa nastavite postupak dok ne potrošite sve kore i sav nadjev. Neka zadnji sloj budu dvije kore koje ste dobro "ušuškali".
Prelijte s ostatkom mješavine vode i ulja i stavite u prethodno ugrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 35 do 40 minuta.
Poslužite uz vrhnje ili kajmak.
Ekstra savjet: Umjesto obične vode možete koristiti mineralnu, koja korama daje posebnu podatnost i malo drugačiju teksturu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.