Bilo je i vrijeme: Donosimo vam recept za najukusniji hercegovački japrak
Radiosarajevo.ba
Svi znamo da je sarma je izvorno tursko jelo koje se posebice na istoku Europe priprema na brojne načine.
Također, pored sarme tu je i japrak, koji mnoge domaćice najčešće prave s listovima vinove loze.
No, ovaj put recept je malo drugačiji i stiže iz Hercegovine.
Edo Maajka godinama vodi bitku s poremećajem o kojem se malo govori
Probajte posebno ukusan hercegovački japrak s raštikom namirisan komadićima metvice.
Sastojci:
- 500 g većih listova raštike
- 1 kg mljevene teletine od buta
- 100 g luka
- 100 g riže
- sol
- 1 kašika vegete
- 2 kašike ulja
- crni mljeveni biber
- 1 kašičica nasjeckane metvice
Za posluživanje:
- 400 ml kiselog mlijeka
Ovako se pravi zaprška za sarmu, kuharica dala dva načina i otkrila tajnu
Priprema:
- Listove raštike potopite u vrelu posoljenu vodu, izvadite, a zatim stavite u hladnu vodu te ocijedite.
- Mljevenom mesu dodajte sitno narezan luk, rižu, sol, vegetu, ulje, biber te sve zajedno dobro izmiješajte.
- Listove raštike nadjenite pripremljenim nadjevom i savijte ih u sarmice.
- U širu posudu posložite sarmice u jednom redu, podlijte s malo vode i pospite narezanom metvicom.
- Posudu poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Posudu povremeno protresite, a po potrebi podlijte s malo vode.
Posluživanje:
- Poslužite s kiselim mlijekom.
Savjet:
- U meso možete dodati malo mineralne vode, time će sarmice biti rahlije, piše Coolinarika.
Nadamo se da ćete uživati u pripremi, prijatno!!!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (2)