Bilo je i vrijeme: Donosimo vam recept za najukusniji hercegovački japrak 

2
Radiosarajevo.ba
Bilo je i vrijeme: Donosimo vam recept za najukusniji hercegovački japrak 
Foto: Coolinarika / Hercegovački japrak

Svi znamo da je sarma je izvorno tursko jelo koje se posebice na istoku Europe priprema na brojne načine.

Također, pored sarme tu je i japrak, koji mnoge domaćice najčešće prave s listovima vinove loze.

No, ovaj put recept je malo drugačiji i stiže iz Hercegovine.

Naoružajte se strpljenjem: Duge kolone vozila na ovim graničnim prijelazima

Naoružajte se strpljenjem: Duge kolone vozila na ovim graničnim prijelazima

Probajte posebno ukusan hercegovački japrak s raštikom namirisan komadićima metvice.

Sastojci: 

  • 500 g većih listova raštike
  • 1 kg mljevene teletine od buta
  • 100 g luka
  • 100 g riže
  • sol
  • 1 kašika vegete
  • 2 kašike ulja
  • crni mljeveni biber
  • 1 kašičica nasjeckane metvice

Za posluživanje:

  • 400 ml kiselog mlijeka
Ovako se pravi zaprška za sarmu, kuharica dala dva načina i otkrila tajnu

Ovako se pravi zaprška za sarmu, kuharica dala dva načina i otkrila tajnu

Priprema:

  • Listove raštike potopite u vrelu posoljenu vodu, izvadite, a zatim stavite u hladnu vodu te ocijedite.
  • Mljevenom mesu dodajte sitno narezan luk, rižu, sol, vegetu, ulje, biber te sve zajedno dobro izmiješajte.
  • Listove raštike nadjenite pripremljenim nadjevom i savijte ih u sarmice.
  • U širu posudu posložite sarmice u jednom redu, podlijte s malo vode i pospite narezanom metvicom.
  • Posudu poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Posudu povremeno protresite, a po potrebi podlijte s malo vode.

Posluživanje:

  • Poslužite s kiselim mlijekom.

Savjet: 

  • U meso možete dodati malo mineralne vode, time će sarmice biti rahlije, piše Coolinarika.

Nadamo se da ćete uživati u pripremi, prijatno!!! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije