Preukusno: Sarmice s prelivom za početnike

Radiosarajevo.ba
Preukusno: Sarmice s prelivom za početnike
Foto: Printscreen / Ilustracija

Sarmice su jedno od omiljenih jela na našim prostorima, posebno u zimskom periodu.

Ako ne znate šta biste za ručak, ovo je jako dobar prijedlog. Pri tome s ovim receptom ne možete pogriješiti pa je stoga idealan i za početnike.

Potrebno vam je:

-kiseli kupus – 900 grama, listovi
-310 grama riže
-glavica luka
-komad mrkve
-4 do 5 supenih kašika paradajz pirea
-kašičica šećera
-sol, biber, čubar

Za preliv:

-200 grama kisele pavlake (za serviranje)
-dva jaja
-sol, biber

Priprema:

1. Počnite s nadjevom za sarme, isjeckajte luk i propržite u zagrijanom ulju. U njega izrendajte mrkvu. Dinstajte sve s prstohvatom soli 2-3 minuta i onda dodajte paradajz pire i kašičicu šećera da biste neutralizovali kiselinu paradajza.

2. Dodajte rižu, prethodno opranu. Pržite kratko i sipajte jednu šoljicu vode. Vidjećete da će je riža upiti, zato budite spremni da sipate odmah drugu čašu. Kada i nju upije, skinite s vatre i dodajte biber i čubar - on daje autentičan miris sarmama.
(Ukoliko pak ne možete bez mesa, možete sada dodati malo mljevenog, gljive...).

3. Pripremite listove kupusa, raširite ih i isjecite tvrdu žilicu u sredini, na taj način će se svaki list prepoloviti. S dijelom od njih i s dijelom isječaka korjena pokrijte dno šerpe, prethodno malo namazano.

4. Savijte sarme, stavite na svaku polovinu lista po kašičicu nadjeva ili onoliko koliko može da stane na list. Uvijte dobro ivice ka unutra prstom. Na taj način ćete učvrstiti i nadjev neće izaći. To je lakši način za savijanje sarmi.

5. Poredajte zbijeno jednu do druge u šerpu. Možete i na dva sloja ili više.

6. Pokrijte preostalim listovima i isječcima. Sipajte podjednaku količinu vode i rasola, tako da skoro pokriva sastojke. Ako nemate rasol iz kojeg ste izvadili kupus, možete staviti samo vodu.

7. Odozgo pritisnite sarme tanjirom, okrenutim naopako i stavite na umjerenu vatru sat i pol. Povremeno pogledajte da ne ostane bez tečnosi.

8. Kuhane sarme zapecite s prelivom. Umutimo jaja s prstohvatom soli i biberom. Dodajemo kiselu pavlaku i miješamo dok ne dobijemo homogenu smjesu. Prelijemo i zapečemo 5-6 minuta na 200 stepeni.

Servirajte tople ili hladne s malo pavlake na svaku porciju.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije