Bosanski lonac: Danas je pravo vrijeme za "njegovo veličanstvo"
Njegovo veličanstvo - nerijetko se dodaje uz Bosanski lonac, reprezentativno jelo bosanske kuhinje koje se, prema predanjima, pravi već stoljećima.
Dugo vrijeme pripreme, glavno je opravdanje što se u današnje užurbano vrijeme "ručaka za 15 minuta" na stolovima ne nalazi češće.
Međutim, možda je baš ova subota,u kojoj je većina stanovništva zbog epidemiološke situacije uglavnom u kućama, idealno vrijeme za "zasukati rukave" i pripremiti sebi "kraljevski ručak".
Sastojci:
- 800 gr. kvalitetne govedine ili deblje junetine
- 600 gr krompira
- 100 gr mrkve
- 150 gr crvenog luka
- 8 česni bijelog luka
- Paradajz svježi ili ukuhani
- Peršunov list
- Celer
- Sol
- 16 zrna bibera
- 12 klinčića
- 1 dcl. bijelog vina i 1 dcl vode (ili rastvor sirćeta i vode)
- Pergament papir, konopac i eventualno komad gaze
Priprema:
Povrće se očisti i izreže, osim bijelog luka koji ostaje u cijelim česnima. U lonac se slaže red povrća i začina, red mesa, pa tako redom dok se svi sastojci ne poslažu. Ukoliko želimo prije serviranja izbaciti bijeli luk, zrna bibera i klinčiće, povezat ćemo ih u gazu i tako kuhati, a nakon kuhanja jednostavno odstraniti iz jela.
Složen lonac se zalije bijelim vinom i vodom, te poveže pergamentom. U početku se peče na jačoj vatri, a zatim prebaci na laganu vatru. Ne smije vriti, već samo krčkati. Što duže lonac krčka, to će biti bolji i ukusniji.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.