Bosanski lonac: Danas je pravo vrijeme za "njegovo veličanstvo"

Radiosarajevo.ba
Bosanski lonac: Danas je pravo vrijeme za "njegovo veličanstvo"
/ Servirana porcija lonca

Njegovo veličanstvo - nerijetko se dodaje uz Bosanski lonac, reprezentativno jelo bosanske kuhinje koje se, prema predanjima, pravi već stoljećima.

Dugo vrijeme pripreme, glavno je opravdanje što se u današnje užurbano vrijeme "ručaka za 15 minuta" na stolovima ne nalazi češće.

Međutim, možda je baš ova subota,u kojoj je većina stanovništva zbog epidemiološke situacije uglavnom u kućama, idealno vrijeme za "zasukati rukave" i pripremiti sebi "kraljevski ručak". 

Svi potrebni sastojci - undefined

: Svi potrebni sastojci

Sastojci:

  • 800 gr. kvalitetne govedine ili deblje junetine
  • 600 gr krompira
  • 100 gr mrkve
  • 150 gr crvenog luka
  • 8 česni bijelog luka  
  • Paradajz svježi ili ukuhani
  • Peršunov list
  • Celer
  • Sol
  • 16 zrna bibera
  • 12 klinčića
  • 1 dcl. bijelog vina i 1 dcl vode (ili rastvor sirćeta i vode) 
  • Pergament papir, konopac i eventualno komad gaze

Priprema: 

Povrće se očisti i izreže, osim bijelog luka koji ostaje u cijelim česnima. U lonac se slaže red povrća i začina, red mesa, pa tako redom dok se svi sastojci ne poslažu. Ukoliko želimo prije serviranja izbaciti bijeli luk, zrna bibera i klinčiće, povezat ćemo ih u gazu i tako kuhati, a nakon kuhanja jednostavno odstraniti iz jela.

Složen lonac se zalije bijelim vinom i vodom, te poveže pergamentom. U početku se peče na jačoj vatri, a zatim prebaci na laganu vatru. Ne smije vriti, već samo krčkati. Što duže lonac krčka, to će biti bolji i ukusniji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije