Trik kojim ćete omekšati odstajali hljeb

Radiosarajevo.ba
Trik kojim ćete omekšati odstajali hljeb
Foto: Pixabay.com / Ilustracija/Bijeli hljeb

Ako vam se često dogodi da vam ostane velika količina hljeba koji niste stigli pojesti, a koji je sada jednostavno presuh da biste ga jeli, sigurno će vam koristiti ovaj trik koji ga u svega nekoliko minuta "vraća u život", a pali baš svaki put!

Kad ste zadnji put kupili veliku pogaču, obećali ste sami sebi da ćete se potruditi pojesti je istog dana ili je barem zamrznuti da ne propadne, no to niste učinili, a hljeb je propao? Naravno da je malo koji hljeb drugog dana jednako sočan i ukusan kao i kada je tek pečen, piše tportal.

Ali sve nije izgubljeno! Odstajali hljeb može se "oživjeti", ako znate kako. Sve dok nije prekriven plijesni i još uvijek podsjeća na hljeb, još uvijek imate šanse uživati u njemu. Sve što trebate je voda, pećnica i malo vjere u sebe.

1. korak
Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stepeni.

2. korak
Otvorite slavinu i gurnite hljeb ispod nje. Da, dobro ste pročitali. To možda zvuči suludo, ali vjerujte nam na riječ. Kad se hljeb zagrije, voda će se pretvoriti u paru što će rehidratirati hljeb iznutra. Pripazite da svaki centimetar kore bude mokar.

3. korak
Hljeb stavite izravno na rešetke u sredini pećnice i pecite pet minuta, a zatim prstima provjerite je li suh. Proces "oživljavanja" hljeba može potrajati i do 15 minuta, ovisno o tome koliko je vode upio i koliko je prethodno bio suh.

4. korak
Kad kora hljeba ponovo postane hrskava, te se stvore pukotine, vaš hljeb je spreman za degustiranje. Prebacite ga na dasku za rezanje i nekoliko minuta pokrijte kuhinjskom krpom kako bi ga para dodatno omekšala, a zatim uživajte u svom hljebu koji će imati isti okus kao kada ste ga kupili, navodi tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije