Neobičan način pripreme: Otkrivamo malu tajnu za hrskavi domaći hljeb

1
Radiosarajevo.ba
Neobičan način pripreme: Otkrivamo malu tajnu za hrskavi domaći hljeb
Foto: Unsplash / Ilustracija

Klasičnoj pripremi hljeba dodajte mali zaokret, pa ga ispecite u posudi s poklopcem i uživajte. 

Na ovaj način će poprimiti hrskavu koricu izvana, a iznutra ostati mekan i spužvast, upravo perfektan za svaku vrsta uživanja u hladnim zimskim danima.

Poslužite ga još toplog s maslacem, od njega pripremite najfinije sendviče ili ga poslužite uz glavna jela, piše gastro.24sata.hr

Potrebno:

500 g brašna

300 ml vode

2 kašikice suhog kvasca

1 kašika soli

1 kašika ulja

prstohvat šećera

Priprema:

U toploj vodi umutite kvasac i prstohvat šećera. Pustite da se pojave mjehurići, a za to vrijeme pomiješajte brašno sa soli. Dodajte kvasac i malo ulja, pa od toga zamijesite tijesto.

Pustite da se diže oko sat vremena, a zatim premijesite i pustite da se diže još 15 minuta do pola sata.

Prebacite u posudu s poklopcem koja može u pećnicu, na vrhu kruha napravite križić nožem, poklopite i pecite oko pola sata na 200 stepeni. Nakon pola sata poklopac otklopite i pecite otkriveno još 15 minuta. Izvadite iz pećnice, stavite na rešetku i pustite da se ohladi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije