Isprobajte: Odličan trik s kojim ćete prepoloviti broj kalorija u hljebu
Ako je hljeb vaš omiljeni dodatak uz svako jelo, no brinete zbog "viška" kalorija uz ovaj savjet.
Hljeb se često proglašava krivcem za debljanje, premda on u većini slučajeva to i nije, naročito ako jedete tek par šnita na dan. Kao najgori je proglašen 'bijeli hljeb', ujedno i najprodavanija vrsta.
Od priloga uz jelo, sendviča pa do deserta, hljeb je temelj prehrane u zapadnom društvu, no u posljednje vrijeme smatra se kako šteti zdravlju. Tome u prilog ide i podatak da se prodaja hljeba u posljednjih 30 godina smanjila za oko 40 posto, otkriva italijanska studija.
Mnogi savjetuju da izbjegavamo hljeb zbog visokog glikemijskog indeksa ili zbog velikog broja koji pokazuje intenzitet lučenja inzulina nakon uzimanja hrane.
Ipak, uz ovaj trik je moguće smanjiti broj kalorija.
Nakon što kupite - il pak napravite domaći hljeb i ispečete ga, stavite ga u zamrzivač. Zašto? Jer baš kao i kuhanje i hlađenje, smrzavanje pretvara škrob u otporni škrob. Nevjerojatno, to znači da vaše tijelo dobiva puno manje kalorija od hljeba. Zapravo, otporni škrob hrani vaše crijevne bakterije umjesto da deblja vas, piše BBC.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.