Odlično za jesen: Tri recepta za slana jela sa kestenom
Skoro je nemoguće odoliti mirisu kestena koji se širi ulicama u ovim hladnim danima, a osim što ćete ga grickati kao snack, pripremite neki slani specijalitet u kombinaciji sa kestenom.
Kesten se najčešće konzumira u desertima u kombinaciji s čokoladom, no slanim jelima daje posebnu finoću po mjeri nepca istinskih gurmana, a mi vam donosimo nekoliko ideja kako da ih pripremite.
Pileće filete u sosu od kestena
Sastojci:
Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže
- 600 g pilećih fileta
- 500 g pečenih kestena ili 200 g kesten pirea
- 2-3 nasjeckana režnja bijelog luka
- 2,5 dl bijelog vina (po želji)
- ulje
- kašičica putera
- kašika bagremovog meda
- sol
- biber
- peršun
- muškatni oraščić
- vrhnje za kuhanje
Priprema:
Filete narezati na medaljone od 1 cm debljine i posoliti. U tavu nasuti ulje, peći medaljone po dvije-tri minute sa svake strane i odložiti na tanjir.
U tavi u kojoj su se pekli kratko popržiti češnjak, zaliti vinom, dodati kesten pire ili veći dio pečenih i izgnječenih kestena (ostatak ostaviti za dekoraciju), malo muškatnog oraščića, sol, biber, peršun i bagremov med.
Ukusno i jednostavno: Recept za gulaš s lećom i povrćem
Potom u tavu staviti kašičicu putera, vratiti medaljone, pustiti da malo prokuha i nasuti vrhnje za kuhanje. Možete poslužiti s pečenim polama krompira.
Čorba od kestena i gljiva
Sastojci:
- 1 nasjeckani veći ljubičasti luk
- mali poriluk
- 3-4 režnja bijelog luka
- 500 grama pečenih ili kuhanih kestena
- kašičica nasjeckane majčine dušice i/ili peršuna
- 1 litar povrtnog temeljca
- 400 grama na ploške nasjeckanih šampinjona
- 200 ml vrhnja
- sol
- biber
- 4-5 kašika maslinovog ulja
- prepečene kockice hljeba
Priprema:
Šerpu ili duboku tavu staviti na vatru i nasuti maslinovo ulje tako da pokrije dno. Zagrijati povrtni temeljac. Na vruće ulje staviti nasjeckano povrće i pirjati ga dok ne omekša, oko pet minuta.
Dodati gljive i sol, pustiti da se pirjaju nekoliko minuta dok ne ispuste tekućinu, a potom doliti temeljac te ubaciti kestene. Pustiti da lagano krčka oko 20 minuta, začiniti majčinom dušicom i svježe mljevenim biberom, skinuti s vatre i sve usitniti u blenderu.
Staviti natrag u posudu da još malo prokuha, dodati barem pola vrhnja i pred kraj posuti peršunom. Poslužiti s prepečenim kockicama hljeba i preostalim vrhnjem.
Kesten iz rerne
Sastojci:
- 1 kg kestena
- kašičica soli
- voda
Priprema:
Kestene oprati i po sredini zarezati naoštrenim nožem ili za to namijenjenim kliještima. Staviti ih u posudu, doliti vode tako da ih prekrije i dodati kašičicu soli.
Par minuta i tri sastojka: Priprema ovog kolača je veoma jednostavna
Upaliti rernu na 200 stepeni da se zagrije, posudu s kestenima staviti na vatru dok voda ne proključa pa ocijediti (ovaj korak možete i preskočiti te ih jednostavno ostaviti u posoljenoj vodi oko 30 minuta).
Posušite ih krpom, uzmite veliku tepsiju, pokrijte je papirom za pečenje i ravnomjerno rasporedite kestenje po njoj. Stavite ih u pećnicu na oko pola sata, a kad vidite da su pečeni, istresite ih i zamotajte u novine ili vlažnu krpu. Pustiti da odstoje 5-10 minuta kako biste ih lakše oljuštili, prenosi Gloria.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.