Tradicionalni recept: Kako napraviti domaći ajvar?
Iako danas zbog supermarketa i trgovačkih lanaca više ne postoji strah od neimaštine tokom zime, u našoj je kulturi ostao običaj pripreme zimnice, odnosno spremanje jela za zimu i nabavka namirnica za hladnije dane.
U trendu je imati svoju zimnicu za koju znamo da smo je pripremili baš onako kako smo sami željeli, prema domaćim i tradicionalnim receptima.
Evo nekoliko savjeta kako da pripremite zimnicu:
Nova odluka: Kroz Bosnu i Hercegovinu bi trebala proći nova dionica autoceste
- Iz svoje bašte berite plodove odmah pred pripremu.
- Posuđe, odnosno šerpe, i pribor koji se koristi pri spremanju moraju biti potpuno čisti.
- Poklopci, zapušači, gume za zatvaranje tegli moraju se otkuhati, osušiti i sterilizirati.
- Tegle i boce moraju biti temeljno oprane i sterilizirane prije punjenja.
- Koristite tegle i boce onih zapremina koje su dovoljne za potrebe vaše porodice.
- Jasno obilježite sve tegle, sa datumima pripreme.
- Da biste lakše oljuštili pečene paprike za ajvar, neposredno nakon pečenja ostavite ih da odstoje u poklopljenim posudama, jer će se korica tada lako skidati.
- Okrenite napunjene poklopljene teglice naopako, da sav zrak izađe.
- Koristite celofan premazan alkoholom za najbolje zatvaranje tegli, prije poklopca.
Kiseli krastavci
Sastojci:
- 5 kg krastavaca
- 3 l vode
- 1,5 dl alkoholnog sirćeta
- 125 g šećera
- 125 g soli
- Malo bibera u zrnu i malo svježeg kopra
Priprema
Recept iz 80-ih za najbolje tijesto ikada: Može stajati do 7 dana, a od njega se pravi apsolutno sve
Zajedno prokuhajte vodu, sirće, šećer i sol. Krastavce dobro operite i ocijedite. U tegle stavite nekoliko zrnca bibera, manju stabljiku kopra, gorušice, te gusto poslažite krastavce koje ćete preliti vrućim sirćetom.
Odmah zatvorite tegle koje možete staviti u lonac s vrućom vodom na pasterizaciju ili u rernu na 80°C na 45 minuta. Nakon toga pustite ih da se ohlade, te spremite na hladnije i tamnije mjesto.
Kako napraviti domaći ajvar?
Sastojci:
- 10 kg crvene roga paprike
- 3 kg patlidžana
- 2-4 ljuta feferona
- 2-3 kašike alkoholnog sirćeta
- glavica bijelog luka
- 1l + 2 dl suncokretovog ulja
- sol po ukusu, otprilike pet kašika
Priprema
Paprike operite i dobro osušite, te ih pecite u rerni na 225° C ili čak na roštilju dok korica ne porumeni i počne se odvajati od paprike. Zatim izvadite iz rerne i pokrijte suhom čistom krpom, da bi se korica kasnije lakše odvajala.
Ostavite ih pokrivene otprilike pola sata dok se ne ohlade, a potom ogulite i očistite od sjemenki i peteljki.
Jeste li znali da jako ljuta hrana može utjecati na vaše zdravlje?
U međuvremenu, počnite peći patlidžane na istoj temperaturi kao i papriku, i to nekih 30 do 40 minuta. Kad se ohlade, ogulite ih pa zajedno s paprikom sameljite u mašini za mljevenje mesa ili u blenderu.
U velikoj posudi zagrijte litar ulja pa dodajte u ovu smjesu. Kuhajte dva do tri sata na umjerenoj vatri uz stalno miješanje dok ajvar ne dobije gustoću kakvu želite. Pred kraj začinite po želji, piše Čapljinski portal.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.