Idealan jesenski obrok: Njoke od tikve u sosu od gljiva
Od svih sastojaka ćete dobiti količinu idealnu za četiri osobe, a priprema jela će trajati svega 40 minuta.
Za ovo jelo će vam trebati tikva, krompir, brašno, jaje, sol, biber, muškatni oraščić, puter, luk, suho meso, miješane šumske gljive, te vrhnje za kuhanje.
U nastavku pročitajte kako spremiti ovaj ukusni specijalitet:
Dragan Bursać: Selma Bajrami, srpski neprijatelj broj 1
Sastojci
Njoke: 350 g tikve, 150 g krompira, 100 g brašna T-400, 1 jaje, sol, biber, muškatni oraščić
Sos od gljiva: 50 g putera, 50 g luka, 50 g suhog mesa, 400 g miješanih šumskih gljiva, 100 ml vrhnja za kuhanje, sol, biber
Priprema
Tikvu očistite, ispecite u rerni i ispasirajte. Krompir skuhajte i ispasirajte. U smjesu od tikve i krompira dodajte jaje, po želji sol, biber i malo muškatnog oraščića, zatim dodajte brašno i zamijesite tijesto.
Recept za sočne tikvice umotane u tanko, hrskavo tijesto
Po potrebi dodajte još brašna da tijesto ne bude ljepljivo. Oblikujte njoke te ih kuhajte u posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu.
Za sos od gljiva, na puteru lagano popržite suho meso, dodajte luk i pirjajte ga dok ne bude staklast. Dodajte gljive te pirjajte nekoliko minuta. Na kraju dodajte vrhnje za kuhanje i začinite po ukusu. Njoke prelijte sosom i odmah poslužite, piše 24sata.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.