Pripremate janjetinu kod kuće? Nije problem, uz ove savjete bit će savršenog okusa, a tek mirisa

0
Radiosarajevo.ba
Pripremate janjetinu kod kuće? Nije problem, uz ove savjete bit će savršenog okusa, a tek mirisa
Foto: Pexels / Ilustracija

Janjetina je jedna od najukusnijih i najboljih vrsta mesa, što se u našim krajevima potvrđuje tradicionalnim, vrlo cijenjenim tehnikama uzgoja, zanimljivim načinima pripreme i, naravno, time što su bez janjetine nezamislivi uskrsni obrok i porodične svečanosti.

Pod janjetinom podrazumijevamo meso životinje starosti od mjesec do godinu dana, svijetloružičaste boje, nježne strukture, bez prošaranih masnoća i težine do 15 kilograma.

Okus i miris mesa su karakteristični i ovise o starosti i spolu životinje, godišnjem dobu, ali uvelike utiče i prehrana. 

Društvo novinara BiH poziva na solidarnost: "Samo tako možemo prestati biti taoci politike"

Društvo novinara BiH poziva na solidarnost: "Samo tako možemo prestati biti taoci politike"

Posebno ukusna je mlada janjetina (meso janjeta od tri mjeseca) koja se uglavnom priprema u komadu ili razrezana na manje dijelove. Kada govorimo o mesu starijeg janjeta, govorimo i o podjeli mesa u tri kategorije. U prvoj su kategoriji zbog top kvalitete but i file, u drugoj hrbat i plećka, dok u treću ubrajamo vrat, prsa i koljenice. Za svaki komad mesa postoji preporuka kako pripremiti ukusan i hranjiv obrok - but se peče u komadu, od hrpta se pripremaju ukusni kotleti, od plećke ražnjići, prsa se nadijevaju, a koljenica kuha ili peče u komadu.

Osim kvalitetnog mesa provjerenih uzgajivača, za dobar obrok trebaju vam zanimljivi recepti i savjeti kako janjetinu pripremiti i poslužiti na savršen način.

Oplemenite začinima

Janjetina je bogata okusom i ne zahtijeva mnogo začina, ali se odlično slaže s bijelim lukom, origanom, ruzmarinom, mažuranom, metvicom i majčinom dušicom.

Vikend veselje u BiH: Ćevapi su 10 maraka, ali cijena pečene janjetine za kilogram je rekordna

Vikend veselje u BiH: Ćevapi su 10 maraka, ali cijena pečene janjetine za kilogram je rekordna

Pripazite da ne pretjerate jer su već dvije grančice ruzmarina dovoljne za nekoliko kilograma mesa.

Marinadom do boljeg okusa

Za odličan okus premažite meso marinadom od ruzmarina, bijelog luka, maslinova ulja i malo limunova soka te ostavite preko noći u frižideru zamotano u plastičnu foliju. Važno je da janjetinu previše unaprijed ne solite kako sol ne bi upila sokove mesa i pripremljeno meso bilo presuho.

Zarežite nježno

Uobičajena metoda dodavanja arome janjetini jest zarezivanje malih rezova na površini mesa u koje možete staviti čenove bijejelog luka ili grančice začinskog bilja.

Pecite toplo meso

Prije pečenja izvadite meso iz frižidera na vrijeme kako bi doseglo sobnu temperaturu. Tako pripremljeno meso bit će ukusnije i ljepše boje.

S temperaturom umjereno

Najravnomjernije pečena janjetina ona je s ražnja. Pripremate li je u rerni, držite se pravila da se peče oko sat vremena po kilogramu mesa, ali kako ne bi isušili meso, savjet je da ga duže pečete na nižoj temperaturi.

Folija je važna

Alu folija odlična je pomoć kako biste spriječili isušivanje mesa tokom pečenja jer se ispod nje meso termički obrađuje, ali ne gubi na sočnosti, baš kao pri pripremi janjetine ispod peke. Uklonite foliju pred kraj pečenja kako bi se meso zapeklo i dobilo lijepu boju.

Podlijevajte janjetinu

Marinirani janjeći but možete peći nekoliko sati bez provjeravanja.

Ni blizu kao u Jablanici: Koliko košta jagnjetina na koridi u Čevljanovićima

Ni blizu kao u Jablanici: Koliko košta jagnjetina na koridi u Čevljanovićima

Ipak, sočnije meso dobit ćete ako ga svakih pola sata podlijete mješavinom ulja, začina i vode te vlastitim sokom.

Mekano i sočno

Janjetina se tradicionalno priprema na ražnju, na lešo s povrćem, a poseban specijalitet jest ispod peke, s mladim krompirima i povrćem. Umjesto peke može poslužiti vrećica za pečenje zahvaljujući kojoj se meso i povrće peku u vlastitom soku.

Poslužite sa stilom

Mlada janjetina najčešće se poslužuje uz krompir i korjenasto povrće. Odlično se slaže s mladim lukom, graškom i mahunama, kao i umakom na bazi crvenog vina te metvicom, piše Skuhaj.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije