Jednostavan i brz recept: Janjetina u marinadi od bijelog luka
Sastojci:
– 1kg janjetine
– 3 grančice majčine dušice
– 2 grančice ruzmarina
– 3 čena bijelog luka
– 1 supena kašika soli
– 1 supena kašika bibera
– 1 supena kašika čili paprike
– 2 supene kašike maslinovog ulja
– ½ limuna iscijeđenog
– 500ml pasiranog paradajza
Priprema:
Zagrijte rernu na 175C. Isjeckajte majčinu dušicu, ruzmarin i bijeli luk zajedno, zatim stavite sve u veliku činiju. Dodajte so, biber, tucanu papriku, maslinovo ulje, limunov sok, dobro izmiješajte i odložite.
Ako na janjetini postoji višak masnoće, skinite ga, a zatim janjetinu isijecite na 4 komada. Zatim meso ubacite u činiju i dobro premažite sa svih strana marinadom koju ste napravili. Prelijte folijom i ostavite da odstoji u frižideru pola sata.
U velikoj metalnoj tavi zagrijte ulje, a potom reš ispecite janjetinu dok meso sasvim ne porumeni i ne postane hrskavo. Možete pred kraj da prelijete sa marinadom.
Janjetinu možete preliti pasiranim paradajzem i zapeći u rerni 10-15minuta. Možete paradajz i služiti sa strane, ili preskočiti taj dio ako ste u žurbi.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.