Korisna biljka: Poboljšava probavu, ublažava stomačne probleme, a u kuhinji nezamjenjiv začin

0
Radiosarajevo.ba
Korisna biljka: Poboljšava probavu, ublažava stomačne probleme, a u kuhinji nezamjenjiv začin
Foto: Pixabay / Ilustracija / Peršun

Korijander, poznat i kao kineski peršin ili cilantro, predstavlja izuzetno korisnu biljku s raznovrsnim upotrebama.

Njegovi nježni listovi i plodovi ne samo da obogaćuju okus hrane specifičnom aromom, već imaju i ljekovita svojstva. Iako se često zamjenjuje s peršinom, korijander ima karakterističan miris koji nije uvijek po svačijem ukusu.

Korijander vuče korijene iz Azije, zbog čega je poznat i kao kineski peršin. Važno je napomenuti da listovi, koji se koriste kao začin u meksičkoj i azijskoj kuhinji, te sjemenke korijandera, često nazivane samo korijander, pružaju različite arome i koriste se na različite načine.

Lagumdžija objasnio Cvijanović zašto je odbio proslijediti diplomatsku korespondenciju

Lagumdžija objasnio Cvijanović zašto je odbio proslijediti diplomatsku korespondenciju

Sjeme korijandera, mljeveno ili istucano, dodaje narandžastu aromu kolačima i obogaćuje temeljce u europskoj i bliskoistočnoj kuhinji.

S druge strane, list korijandera (cilantro) doprinosi svježini jelima, posebno u azijskim juhama, s posebnim naglaskom na gorčini i oštrini okusa.

Stručnjakinja otkrila štetno svojstvo čaja: Evo šta vam se može dogoditi od ovog napitka

Stručnjakinja otkrila štetno svojstvo čaja: Evo šta vam se može dogoditi od ovog napitka

Osim kulinarske primjene, korijander se koristi i u proizvodnji parfema, dok eterično ulje korijandera ima ljekovita svojstva, potiče apetit, poboljšava probavu te ublažava grčeve i želučane probleme.

Važno je napomenuti da se preporučuje odvojena upotreba lista i ploda korijandera zbog njihovih različitih aroma, piše Dom i dizajn

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije