Jači imunitet, zdrava koža, bolja apsorpcija željeza: Koje voće i povrće ima najviše vitamina C?

0
Radiosarajevo.ba
Jači imunitet, zdrava koža, bolja apsorpcija željeza: Koje voće i povrće ima najviše vitamina C?
Foto: Pexels / Ilustracija

Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, igra ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja jačanjem imunog sistema, promicanjem zdrave kože i pomaganjem u apsorpciji željeza.

Ako se pitate koje voće i povrće ima najviše vitamina C, vjerovatno vam prve na pamet padaju narandže.

Dok se narandže često hvale kao glavni izvor ove esencijalne hranjive tvari, postoji raznolik niz namirnica koje sadrže snažnu količinu vitamina C.

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Istražimo neke ukusne i hranjive alternative narandžama koje vam mogu pomoći u ispunjavanju dnevnih potreba za vitaminom C.

Jagode

Jagode nisu samo divan dodatak vašim jelima, već su i fantastičan izvor vitamina C. Prepune antioksidansa i vlakana, ove sočne bobice savršen su međuobrok ili slatki dodatak salatama i desertima.

Kivi: Evo zašto bi trebali razmisliti o jedenju kore ovog voća

Kivi: Evo zašto bi trebali razmisliti o jedenju kore ovog voća

Paprike

Paprike babure, posebno crvene i žute varijante, bogate su vitaminom C. Također su dobar izvor vitamina A, B, E i K, kao i kalija, folata, mangana, fosfora i magnezija. Bilo da se koriste sirove u salatama, punjene slanim preljevima ili dodane krompirićima, paprike babure pružaju živahan i ukusan način da povećate unos vitamina C.

Kivi

Kivi je maleno, zeleno voće s oštro-slatkim okusom i visokim sadržajem vitamina C. Ogulite i narežite ovo voće za osvježavajući međuobrok ili ga dodajte voćnim salatama i smoothiejima kako biste poboljšali okus i hranjivu vrijednost.

Guava

Guava, tropsko voće, opcija je bogata hranjivim tvarima za zadovoljavanje dnevnih potreba za vitaminom C. Njegov jedinstveni okus čini ga svestranim voćem u kojem se može uživati u svježem obliku, u soku ili dodavati voćnim salatama.

Brokula

Pola šoljice kuhane brokule ima oko 50 mg vitamina C. Brokula nije samo izvor vitamina C, već pruža i bezbroj drugih zdravstvenih prednosti. Ovo povrće iz porodice krstašica ukusno je kuhano na pari, pečeno ili dodano u salate, donoseći zadovoljavajuću hrskavost i zdravu dozu hranjivih tvari na vaš tanjur.

Papaja

Papaja je još jedno tropsko voće koje nije samo ukusno, već ima i visok sadržaj vitamina C. Uživajte u svježem voću, umiješajte ga u smoothieje ili ga dodajte voćnim salatama za povećanje ove bitne hranjive tvari uz tropski štih.

Zašto je dobro jesti ovu namirnicu tokom zime?

Zašto je dobro jesti ovu namirnicu tokom zime?

Grejp i klementine

Iako su narandže popularan izbor citrusa, ne zaboravite na njihove bliske rođake – grejp i klementine. Ovo voće ne samo da je bogato vitaminom C, već nudi i izvrsnu raznolikost okusa koji će očarati vaše okusne pupoljke.

Ananas

Ananas, sa svojim sočnim i slatkim okusom, još je jedno tropsko voće koje doprinosi vašem unosu vitamina C. Uživajte u njemu u svježem obliku, dodajte ga voćnim salatama ili ga umiješajte u osvježavajuće smoothieje kako biste maksimalno iskoristili njegove nutritivne prednosti, piše Kreni zdravo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije