Kivi: Evo zašto bi trebali razmisliti o jedenju kore ovog voća

0
Radiosarajevo.ba
Kivi: Evo zašto bi trebali razmisliti o jedenju kore ovog voća
Foto: Arhiv / Kivi

Jedinstvena kora kivija možda neće biti po svačijem ukusu, ali njegove grube dlačice, koje se nazivaju trihomi, mogu biti vrlo korisne za biljku i za zdravlje.

Nemojte donositi preuranjene zaključke o kiviju samo zbog njegove nevjerojatno dlakave vanjštine. Dlakava kora kivija djeluje kao prirodni obrambeni mehanizam, sprječavajući insekte da slete na neravnu površinu ploda. Osim toga, štiti voće od gubitka vlage i štetnog utjecaja sunčeve svjetlosti.

Iako je jasno da ove dlačice pridonose evolucijskoj prednosti biljke, postavlja se pitanje - šta zapravo dobivamo uklanjanjem kore? Ukratko, odgovor je - pojedite i koru.

Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže

Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže

Kora kivija bez sumnje obiluje hranljivim tvarima više nego sama pulpa voća. Konzumiranje kore zajedno s mesnatim dijelom povećava unos vlakana za 50 posto, folata za 32 posto, a vitamina E za 34 posto. Također, kora sadrži više antioksidansa, poput vitamina C i E, nego sam plod.

Ipak, valja napomenuti da konzumacija kore voća može nositi rizik od pesticidne kontaminacije. Zato je važno temeljito oprati voće i povrće kako biste smanjili rizik, a kad god je moguće, odabrati organske proizvode.

Otkrijte čuda japanske jabuke: Poznata po svojim ljekovitim svojstvima

Otkrijte čuda japanske jabuke: Poznata po svojim ljekovitim svojstvima

Unatoč očitim prednostima jedenja kore kivija, postoji nešto što može narušiti tu prednost. Kristali kalcijeva oksalata u dlačicama na kori mogu uzrokovati mikroskopske ogrebotine u ustima, što može izazvati iritaciju kad voćna kiselina dođe u dodir s tim ogrebotinama.

Prisutnost veće količine oksalata u kori može predstavljati rizik za osobe s problemima bubrežnih kamenaca jer se oksalati vežu s kalcijem u tijelu, potencijalno pogoršavajući stanje.

Ako niste skloni bubrežnim kamencima ili alergijama na kivi, i ako možete podnijeti taj osjećaj u ustima, svakako razmislite o konzumiranju kore kivija, piše Vaše zdravlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije