Nutricionisti otkrivaju zdravstvene prednosti gorkih namirnica

1
Radiosarajevo.ba
Nutricionisti otkrivaju zdravstvene prednosti gorkih namirnica
Foto: Pixabay / Ilustracija / Grejp

Unatoč odbojnosti prema gorčem okusu, namirnice poput radiča, grejpa i prokulica kriju brojne zdravstvene prednosti.

Nutricionisti ističu kako gorke tvari potiču rad probavnog sistema, smanjuju apetit te imaju protuupalno djelovanje, smanjujući rizik od srčanih bolesti. Iako je prirodna reakcija izbjegavati gorčinu zbog evolucijskih razloga povezanih s mogućim otrovnim tvarima, postupnim uvođenjem gorke hrane možete otkriti nove dimenzije okusa i dobiti koristi za svoje zdravlje.

Nutricionisti objašnjavanju zašto mnogi ne vole gorak okus te upozorenja o potencijalno štetnim tvarima u nekim namirnicama.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

"To nam je urođeno jer gorak okus najčešće signalizira da bi nešto moglo biti otrovno", pojasnila je Christina Esser, predavačica na njemačkom Sveučilištu za prevenciju i zdravstveni menadžment.

U nekim slučajevima gorka hrana može biti štetna. Savjetuje se oprez, primjerice, ako su tikvice, krastavac ili bundeva gorkog okusa, upozoravaju iz Njemačke organizacije za pomoć dijabetičarima.

Ovo povrće ne bi smjelo imati gorak okus, a ako se to ipak dogodi, znači da sadrže neželjene, toksične tvari. U tom biste slučaju takvo povrće trebali baciti.

Savjeti stručnjaka: Koliko vode trebamo piti svaki dan?

Savjeti stručnjaka: Koliko vode trebamo piti svaki dan?

Konzumirate li grejp ili pijete sok od grejpa imajte na umu da to voće može umanjiti ili pojačati djelovanje lijekova koje uzimate.

To se, primjerice odnosi na lijekove za sniženje kolesterola ili lijekove za liječenje kardiovaskularnih bolesti.

Gorko zeleno povrće poput rukole, kelja i brokule bogato je vitaminima, mineralima, antioksidansima i korisnim biljnim komponentama poput vitamina A,C i E kao i kalcija, kalija i magnezija, piše Slobodna Dalmacija.

U usporedbi sa špinatom, maslačak koji je gorkog okusa ima 8 puta više antioksidansa, triput više vitamina A, pet puta više vitamina E i dvostruko više kalcija.

Gorak okus imaju brokula, prokulice, kupus, cvjetača, korijander, čaj i listovi maslačka, divlje šparoge, crna čokolada, kelj, rukola, raštika, radič, ‘mišancija‘, jabučni ocat, zeleni čaj...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije