Dvije namirnice koje svi volimo veoma su štetne: Mogu uzrokovati debljanje i povisiti šećer u krvi

0
Radiosarajevo.ba
Dvije namirnice koje svi volimo veoma su štetne: Mogu uzrokovati debljanje i povisiti šećer u krvi
Pixabay / Šećer

U istraživanju o povezanosti između šećera u krvi i debljanja otkrivena je veza koja često proizlazi iz neočekivanih izbora u ishrani.

Iako su negativni učinci rafiniranih šećera i prerađenih ugljikohidrata dobro poznati, malo ko bi pretpostavio da su krivci ponekad skriveni u, na prvi pogled bezopasnoj hrani.

Stručnjaci su identificirali dvije takve "zdrave" namirnice koje mogu nehotice pridonijeti povećanju nivoa šećera u krvi i rezultirati debljanjem: jogurti s okusom i žitarice.

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Jogurti s okusom, često percipirani kao zdrav izbor, mogu sadržavati značajne količine dodanog šećera, uprkos svojoj bezmasnoj etiketi. Visok sadržaj šećera, zajedno s nedostatkom masti, može uzrokovati brz skok šećera u krvi, potičući inzulinski odgovor koji podržava skladištenje masti i može dovesti do prejedanja zbog nedostatka osjećaja sitosti.

Žitarice, iako često percipirane kao zdrav doručak, također mogu kriti zamke. Određene žitarice, posebno one s dodacima voća ili aroma, mogu sadržavati skrivene šećere i rafinirane ugljikohidrate. Konzumiranje ovih žitarica može izazvati brz porast nivoa glukoze u krvi, potičući inzulinski odgovor koji s vremenom može dovesti do debljanja i razvoja otpornosti na inzulin.

Bole vas kosti? Ovo su super namirnice koje vam mogu pomoći

Bole vas kosti? Ovo su super namirnice koje vam mogu pomoći

Michelle Saari, stručnjak EHealth projekta, naglasila je potrebu za razumijevanjem ove složene ravnoteže kako bismo očuvali optimalno zdravlje. Njena upozorenja ukazuju na važnost pažljivog odabira namirnica kako bismo izbjegli neželjene učinke na šećer u krvi i tjelesnu težinu.

Ova istraživanja naglašavaju da, iako se neki proizvodi marketinški promoviraju kao zdravi, njihova stvarna nutritivna vrijednost može biti iznenađujuće suprotna. Zbog toga je ključno provoditi pažljivu analizu prehrambenih navika kako bismo održali uravnoteženu ishranu i podržali cjelokupno zdravlje, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije