Žitarice produžuju život

Radiosarajevo.ba
Žitarice produžuju život
O dobrobitima žitarica i štetnosti rafiniranog brašna se govori mnogo.

Međutim, mnogi još uvijek uživaju u „grešnim užicima“ rafiniranog brašna. Novo istraživanje je samo još jedan od mnogih razloga zbog kojih rafinirano brašno trebate zamijeniti cjelovitim žitaricama.

Naučnici sa Harvarda su otkrili da osobe koje jedu jednu porciju cjelovitih žitarica dnevno (16g) imaju manji rizik od preuranjene smrti za sedam posto. Ovaj rizik je još manji za osobe koje jedu cjelovite žitarice u više obroka, piše Huffington Post.

U toku istraživanja, naučnici su analizirali 12 istraživanja koja su prethodno provedena u SAD-u, Skandinaviji i UK-u. Ovime su obuhvatili više od 780 000 učesnika, od kojih je 97 000 preminulo ranije.  Od ovih 97 000 osoba, 23 597 je preminulo do srčanih bolesti, a 37 492 od karcinoma.

Qi Sun, vođa istraživanja, je izjavila da pojedine dijete ignorišu beneficije cjelovitih žitarica, te da one potencijalno mogu uzrokovati srčane bolesti i preuranjenu smrt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije