Hranite se u skladu s godinama

Radiosarajevo.ba
Hranite se u skladu s godinama
Pitanje je da li jedemo ispravno za svoje godine, jer se vremenom ukusi mijenjaju?

Kako piše Daily Maill, Ella Allred, nutricionista za SuperfoodUK je napravila listu sastojaka koje žene trebaju konzumirati u različitim periodima svog života.

Kasne tinejdžerske godine: U ovim godinama mlade djevojke su izložene velikim pritiscima od strane društva, stresu...ali i savršene slike ženskih tijela sa malih ekrana. Zbog toga, mnoge djevojke se okreću dijetama i izgladnjivanju kako bi dobile savršenu ljetnu figuru. Stručnjaci se slažu da su djevojke u ovim godinama još uvijek u razvoju i da im treba mnogo raznolike hrane. Ishrana bi trebala biti bazirana na hrani bogatoj kalcijem i magnezijem poput zelenog, lisnatog povrća, sjemenki, orašastog voća i cjelovitih žitarica.Ishrana bi, također, trebala sadržavati omega tri masne kiseline, kao i hranu bogatu vlaknima i cinkom.

Dvadesete: U dvadesetim smo najviše u pokretu zato nam je potrebna hrana bogata vitaminom B poput gljiva, jaja, zelenog povrća, kelja i ribe. Također, obratite pažnju na unos dovoljne količine željeza kroz suncokretove sjemenke, orašasto voće, ribu i teletinu. Magnezij će vam pomoći da se opustite i umanjiti nivo stresa u organizmu, te je jako bitan u ovim godinama.

Tridesete i četrdesete: Ukoliko ste se tek u ovim godinama odlučile da imate djecu, potrebno je da unesete dovoljne količine folne kiseline u organizam. Folna kiselina se nalazi u špinatu, kelju, šparogama, grahu i citrusnom voću. Pokušajte da jedete jednu porciju citrusnog voća i dvije porcije zelenog povrća dnevno.

Nakon četrdesetih: Kada pređu četrdesete, ženama često postane teško da se koncentrišu i opada im nivo energije, te je potrebno da unose dosta antioksidansa CoQ10 u organizam. Ovaj antioksidans se nalazi u teletini i kikirikiju. Također, potrebno je da jedete hranu bogatu vitaminom B.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije