Bole vas kosti? Ovo su super namirnice koje vam mogu pomoći

0
Radiosarajevo.ba
Bole vas kosti? Ovo su super namirnice koje vam mogu pomoći
Foto: Pexels / Ilustracija

Postoji nekoliko problema koji mogu biti uzrokovani zbog slabih kostiju, uključujući bolove u zglobovima, pa čak i artritis.

Mnogi nemaju vremena da se hrane zdravo. Pravilna ishrana je važna za hranjenje svakog dijela tijela, posebno kostiju. Kosti čine osnovnu strukturu tijela, a slabe kosti mogu dovesti do različitih zdravstvenih problema.

Međutim, postoji nekoliko namirnica koje možete lako pronaći u svojoj blizini i koje mogu ojačati vaše kosti.

Legenda jugoslovenskog fudbala kategoričan: 'Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!'

Legenda jugoslovenskog fudbala kategoričan: 'Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!'

Mliječni proizvodi

Mlijeko, jogurt i sir izvrsni su izvori kalcija, koji je sastavni dio jakih kostiju. Također sadrže vitamin D, koji pomaže našem tijelu da apsorbira kalcij. Ciljajte na najmanje tri porcije mliječnih proizvoda dnevno.

Zeleno lisnato povrće

Lisnato povrće kao što je kelj, špinat, zeleno povrće i repa prepuno je kalcija, vitamina K, magnezija i drugih hranjivih tvari koje podržavaju kosti. Vitamin K igra ključnu ulogu u formiranju kostiju i pomaže u sprečavanju gubitka koštane mase.

Lijekovi protiv bolova: Djeluju li dva Ibuprofena od 400 mg jednako kao jedan od 800?

Lijekovi protiv bolova: Djeluju li dva Ibuprofena od 400 mg jednako kao jedan od 800?

Plodovi mora

Plodovi mora su puni vitamina D, neophodnog za apsorpciju kalcija i zdravlje kostiju. Osim toga, bogati su omega-3 masnim kiselinama koje imaju protuupalna svojstva i mogu pomoći u zaštiti od gubitka koštane mase.

Jaja

Jaja su potpuni izvor proteina koji je neophodan za izgradnju i održavanje jakih kostiju. Također sadrže vitamin D, vitamin K i minerale poput kalcija i magnezija. Potrudite se da pojedete jedno jaje dnevno.

Smokve

Smokve su iznenađujući izvor kalcija, s oko 121 miligrama po porciji od pola šoljice. Također sadrže kalij, magnezij i vlakna koja su korisna za kosti u cjelini.

Brokula

Brokula je povrće iz porodice krstašica bogato vitaminom C i vitaminom K, a oba su neophodna za zdravlje kostiju. Osim toga, sadrži kalcij, magnezij i kalij koji dodatno podupiru jake kosti.

Grah i leća

Mahunarke poput graha i leće izvrsni su izvori proteina, vlakana i raznih minerala, uključujući kalcij, magnezij i kalij. Preporučuju se dvije porcije sedmično ovih namirnica.

Hrana na bazi soje

Ove namirnice na bazi soje izvrsni su izvori kalcija i proteina za one koji slijede vegansku ili vegetarijansku prehranu. Također su svestrani i mogu se koristiti u raznim jelima.

Bademi i orasi

Bademi i sjemenke poput sezama i bundeve bogati su kalcijem, magnezijem i drugim nutrijentima koji podržavaju kosti. U njima možete uživati kao međuobrok ili ih posuti po salatama i jogurtu, piše India Times.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije