Lijekovi protiv bolova: Djeluju li dva Ibuprofena od 400 mg jednako kao jedan od 800?

0
Radiosarajevo.ba
Lijekovi protiv bolova: Djeluju li dva Ibuprofena od 400 mg jednako kao jedan od 800?
Foto: Pexels / Upozorenje ljekara - kako koristiti ibuprofen?

Kada lijekovi protiv bolova ne djeluju odmah, mnogi jednostavno uzmu dvije tablete od 400 mg kako bi zamijenili jednu tabletu od 800 mg. Ali djeluju li te tablete na isti način?

Ljudi se često okreću lijekovima protiv bolova kao što je Ibuprofen 400 kada imaju glavobolju, zubobolju ili mjesečnicu. No šta učiniti ako ta doza nije dovoljna? Ima li uzimanje dvije tablete od po 400 miligrama aktivnog sastojka isti učinak kao jedna tableta od 800 miligrama?

"Aktivni sastojak u tableti ibuprofena od 800 miligrama ima isti učinak ublažavanja boli kao dvije tablete od 400 miligrama", kaže Ursula Funke, potpredsjednica Savezne komore ljekara.

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Razlika je u tome što je za tablete od 800 miligrama potreban recept - budući da one nisu namijenjene za samoliječenje. Iz medicinskih razloga, kao što su nuspojave lijekova, ibuprofen u visokim dozama zahtijeva recept. Na primjer, lijek protiv bolova može oštetiti bubrege.

Prema riječima Ursule Funke, ne biste trebali izbjegavati izdavanje recepta kod liječnika, uzimanjem dvije tablete u isto vrijeme. Lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta odobreni su za liječenje blage do umjerene boli. Treba ga uzimati samo nekoliko dana za redom i to samo do određene maksimalne dnevne doze.

Na primjer, ako koristite ibuprofen u dozi od 400 miligrama po tableti, ne biste smjeli uzeti više od tri tablete tijekom dana – tj. rasporediti na 24 sata. Ako simptomi potraju dulje vrijeme, piše Fenix, trebate potražiti savjet u liječničkoj ordinaciji ili ljekarni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije