Znate li zašto nutricionisti preporučuju kozje mlijeko?

0
Radiosarajevo.ba
Znate li zašto nutricionisti preporučuju kozje mlijeko?
Foto: McCann / Ilustracija

Nutricionisti tvrde da kozje mlijeko podstiče bolje i brže iskorištavanje gvožđa u krvi i obnavljanje hemoglobina, pa ga preporučuju osobama koje pate od malokrvnosti.

Iako je masnije od kravljeg mlijeka jer sadrži 4,4 posto mliječnih masnoća, mnogo se lakše vari. Osim toga, bogato je proteinima, vitaminima B kompleksa, mineralima i kalcijumom. Kozje mlijeko se od davnina koristi, ne samo kao hrana već i kao sredstvo za liječenje mnogih bolesti.

Iako je po svom hemijskom sastavu i karakteristikama slično kravljem, bitno se razlikuje po sastavu masnoća. Naime, masnoće u kozjem mlijeku sastoje se od sitnijih kapljica, pa ih enzimi u organima za varenje mnogo brže razgrađuju. Za samo 40 minuta kozje mlijeko se potpuno svari, dok je za kravlje potrebno oko dva i po sata.

Dobro je znati: Šta uraditi do dolaska Hitne pomoći ako vas ugrize zmija?

Dobro je znati: Šta uraditi do dolaska Hitne pomoći ako vas ugrize zmija?

Jedna čaša dnevno je dovoljna. Dnevne potrebe organizma zadovoljavaju se samo jednom čašom od dva decilitra. Inače, ne preporučuje se konzumiranje u velikim količinama. Najblagotvorniji za organizam su mlad sir ili mlijeko jer sadrže oko 10 posto masnoća. Četiri puta više ih, na primjer, ima u prevrelim sirevima.

Kozje mlijeko je korisno za regeneraciju jetre, posebno kod masne jetre, te je odlično za osobe s cirozom ili upalom jetre, kao i za one koji imaju infekciju mononukleozom. Dokazano je da kozja surutka ima izvanredan učinak na oboljele dijelove jetre u tim slučajevima.

Nuspojave kiselih krastavaca koje štete zdravlju - Evo ko ih ne bi trebao jesti

Nuspojave kiselih krastavaca koje štete zdravlju - Evo ko ih ne bi trebao jesti

Odlično za djecu i bolesnike

Istraživanja su pokazala da bolja svarljivost i izražena kiselost čine kozje mlijeko posebnim, pa se preporučuje za ishranu djece i bolesnika. Kod djece koja konzumiraju kozje mlijeko umjesto kravljeg zabilježen je brži rast, veća tjelesna masa i bolja struktura kostiju.

Kroz historiju, kozje mlijeko preporučivalo se kao lijek za jačanje imuniteta i pluća, bilo je jedno od osnovnih sredstava u borbi protiv tuberkuloze, a savremeni doktori ga sve češće propisuju kao odličnog saveznika u borbi protiv stresa, jer sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12, koji pozitivno utiču na jačanje nervnog sistema.

Puno proteina, a malo laktoze.

Samo jedna šolja mlijeka osigurava čak 18 posto dnevnih potreba djeteta za proteinima, dok se šoljom kravljeg mleka pokriva samo 13 posto.

Kozje mlijeko sadrži i manje laktoze ili mliječnog šećera od kravljeg, što mu daje prednost kod osoba koje ne podnose laktozu.

Ovo mlijeko sadrži 13 posto više kalcijuma, 25 posto više vitamina B6, vitamina A, 134 posto kalijuma, triput više nijacina i čak četiri puta više bakra od kravljeg, piše Srpskainfo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije