Ovih pet čudesnih biljaka štite organizam od virusa

0
Radiosarajevo.ba
Ovih pet čudesnih biljaka štite organizam od virusa
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Brojne biljke su se od davnina bile izvrsni saveznici u liječenju bolesti, a najviše se ističu one s antivirusnim djelovanjem koje čine čuda za naše zdravlje. 

U nastavku ćemo otkriti pet biljaka koje su jednostavno nezaobilazna postaja za svakoga kome je zdravlje na prvom mjestu.

Kurkuma

Jedna od najboljih biljaka s antivirusnim djelovanjem je kurkuma. Bogata je kurkuminom, snažnim antioksidansom koji posjeduje protuupalna i antivirusna svojstva. Ova biljka dokazano smanjuje rizik od nekoliko vrsta raka te njenom aktivnom konzumacijom možete pozitivno utjecati na imuni sistem.

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Đumbir

Đumbir se najviše koristi za tople napitke u sezoni prehlade i gripe no također pozitivno utječe na opće zdravlje, te ga možete konzumirati u bilo kojem vremenskom periodu. Njegova protuupalna svojstva će vam pomoći kod bolnog grla i kašlja, te će vam olakšati one sezonske probleme s kojima se svi susrećemo iz godine u godinu.

Origano

Ako ste mislili da je origano samo začin, prevarili ste se! Naime, ovaj mirisni dodatak jelima se godinama koristi za liječenje raznih zdravstvenih stanja. Sadrži spojeve poput karvakrola i timola koji imaju antivirusno djelovanje. Također je poznato i ulje origana koje se može koristiti kao prirodni antibiotik, piše bljesak.info.

Bosiljak

Ako ste jedni od onih koji bosiljak koriste u većini jela koja pripremite, znajte da ste odabrali jedan od najzdravijih začina. Ovo ljekovito bilje odlično djeluje na probavu i ravnotežu crijevne flore. Njegova antivirusna svojstva pomažu kod upalnih stanja u tijelu te pridonose jačanju imunog sistema i općem zdravlju.

Bijeli luk može imati velike posljedice po zdravlje: Stručnjak objasnio i kada

Bijeli luk može imati velike posljedice po zdravlje: Stručnjak objasnio i kada

Kopriva

Ova biljka sadrži antioksidanse koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu. Također, sadrži razne spojeve uključujući flavonoide, koji imaju antivirusna svojstva. Može se koristiti za čišćenje tijela od toksina te sprječavanje infekcije. Ako već niste, savjetujemo vam da probate koje sve dobrobiti ima za vaše zdravlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije