Tri problema koja možete imati pijenjem tvrde vode

0
Radiosarajevo.ba
Tri problema koja možete imati pijenjem tvrde vode
Foto: Radiosarajevo.ba / Voda

Tvrda voda možda se na prvu ne čini problematičnom, pogotovo jer je u određenim dijelovima zemlje ona normalna pojava.

Radi se o vodi s visokim postotkom minerala, zbog čega se kamenac može nakupljati u cijevima, kuhalima te mašinama za veš ili suđe.

Stručnjaci su upozorili da tvrda voda može negativno utjecati i na naše zdravlje. Produljena izloženost tvrdoj vodi može, između ostalog, rezultirati problemima s probavom i svrbežom vlasišta.

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Svrbež kože

Ako vas vlasište počne svrbjeti nedugo nakon kupanja, to je vjerovatno zbog tvrde vode. Minerali skidaju prirodna ulja s tijela, čineći kožu suhom, a to rezultira neugodnim svrbežom.

Ilustracija

Želučani problemi

Ako vas želudac boli nakon što popijete vode, provjerite je li ona tvrda. Konzumacija tvrde vode općenito je sigurna, ali pretjerana upotreba može uznemiriti želudac.

Suha kosa

Voda s visokim sadržajem minerala mogla bi učiniti kosu suhom, dok bi nas vlasište moglo svrbjeti.

Suha kosa

Uz sve navedeno, tvrda voda može uzrokovati rast plijesni, što može prouzrokovati druge zdravstvene probleme. Ako primijetite nakupljanje taloga od sapuna, očistite ga bijelim ocatom i limunom prije nego što se pretvori u plijesan, piše Express.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije