Riječ stručnjaka: Znate li šta će vam se desiti u 15 minuta ako pijete vodu iz plastične boce?

3
Radiosarajevo.ba
Riječ stručnjaka: Znate li šta će vam se desiti u 15 minuta ako pijete vodu iz plastične boce?
Foto: Arhiv / Ilustracija

Ako kupujete flaširanu vodu, dobro obratite pozornost na etiketu i etiketu koju koristi industrija plastike, upozorava dr. Svetlana Stanišić.

Kad kupujete flaširanu vodu, gledate li datum na poleđini boce ili na čepu? Unatoč tome što etiketa na flaširanoj vodi obećava dobru kvalitetu, flaširana voda kojoj je istekao rok može imati neugodan okus. Ne treba zaboraviti da ova voda ima i rok trajanja.

Datum nas upozorava kada će hemikalije početi uticati na okus vode.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Šta je plastika u koju se pakira voda, kada nije za upotrebu i šta znači napomena proizvođača da voda može trajati neograničeno ako se pravilno skladišti, objasnila je dr. Svetlana Stanišić, nutricionistica i profesorica fizikalne hemije.

"Voda u plastičnim bocama ovisi o uvjetima skladištenja. Prvo što treba reći je da nijedna plastika nije sigurna. Dakle, kako god je skladištili, voda iz boce će se sigurno razlikovati od one iz slavine ili iz izvora. Naravno, voda iz slavine ima mikroplastiku i od nje ne možemo pobjeći. Činjenica je da kupovina plastičnih boca može loše uticati na zdravlje.

Znate li šta se događa s vašim tijelom kada ne pijete dovoljno vode?

Znate li šta se događa s vašim tijelom kada ne pijete dovoljno vode?

Što duže stoji na visokoj temperaturi, to je gora. Sunčeva svjetlost utiče razgradnju plastike i otapanje hemikalija u njoj vodu. Pravilno skladištenje ovisi o temperaturi i izloženosti sunčevoj svjetlosti. Ponekad možete vidjeti da su naljepnice blijede i to znači da su bile na suncu dugo vremena prije nego što su stavljene na police", objasnila je dr. Stanišić.

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

Profesorica je objasnila i posljedice prekomjerne konzumacije flaširane vode.

"Od plastike će sigurno biti nešto, čak i bez obzira na uslove u kojima je čuvamo. Ja, da budem iskrena, pijem vodu iz slavine. Plastična ambalaža nije dobra i kad god možemo, bolje je izabrati staklenu ambalažu, a ako ne možemo, bolja je voda iz slavine. Nemam niti jednog kolegu hemičara koji pije vodu iz plastične ambalaže", rekla je dr. Stanišić i dodala:

Uz pomoć čaše vode otkrijte koliko vam je kosa kvalitetna

Uz pomoć čaše vode otkrijte koliko vam je kosa kvalitetna

"Trenutno ne znamo koje su sve posljedice toga. Gazirani sokovi, a posebno kiseli sadržaji poput alkohola, piva iz plastičnih boca, apsorbiraju te tvari. Za sada nagađamo da su posljedice vezane uz alergije koje postaju češće, zatim autoimune bolesti. 

Kad popijemo vodu iz plastične flaše, za 15 minuta se mikroplastika nađe u našoj krvi. Ako uzmete uzorak krvi ljudima, 95 od sto njih imat će aditive iz plastike", objasnila je profesorica, pišu srbijanski mediji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije