Stručnjakinja otkrila štetno svojstvo čaja: Evo šta vam se može dogoditi od ovog napitka
![Stručnjakinja otkrila štetno svojstvo čaja: Evo šta vam se može dogoditi od ovog napitka](https://storage.radiosarajevo.ba/article/525375/871x540/caj.webp?v1702748177)
Iako na ovim prostorima nije prisutna izražena kultura ispijanja čaja kao u nekim azijskim zemljama ili Engleskoj, postoje pojedinci koji uživaju u konzumiranju ovog aromatičnog napitka.
Razmatranje učinkovitosti čaja i frekvencije konzumiranja te razmišljanje o zdravim navikama su pitanja koja često zanemarujemo.
Povodom Međunarodnog dana čaja, voditelji Pulsa Srbije razgovarali su s prof. dr. Svetlanom Stanišić, stručnjakom za prehranu, o važnosti odabira prehrambenih dodataka i povratku tradicionalnoj hrani u odnosu na savremene prehrambene savjete o kombinacijama jela i začina koji nisu karakteristični za naše podnevlje.
![Istraživački izvještaj: Trumpov saradnik koji uništava USAID tajno se sastao sa Dodikom 2018. godine](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579068/300x185/peter-marocco.jpg?v1739710697)
Istraživački izvještaj: Trumpov saradnik koji uništava USAID tajno se sastao sa Dodikom 2018. godine
Prof. dr. Stanišić naglašava različite vrste čajeva, uključujući one od Camellia sinensis (zeleni, bijeli, crni i oolong čaj) te biljne čajeve poput mente, kamilice i nara.
Naglašava antioksidativni kapacitet ovih čajeva, što ih čini korisnima za borbu protiv oksidativnog stresa, usporavanje starenja i smanjenje rizika od bolesti. Preporučuje umjerenu konzumaciju, od tri do četiri šoljice dnevno.
![Šoljica puna zdravlja: Najbolji recept za čaj od đumbira](https://storage.radiosarajevo.ba/article/522585/300x185/25novembar2023-pexels-caj-dumbir-limun.jpeg?v1700918731)
Šoljica puna zdravlja: Najbolji recept za čaj od đumbira
Ipak, upozorava na važnost odabira kvalitetnih čajeva, preferirajući osušene listove u vrećicama od plastike koje mogu oslobađati mikroplastiku kada se preliju vodom.
Dodatno, ističe da crni čaj može uzrokovati pijesak u bubrezima te dijeli svoje iskustvo o tome. Nudi i objašnjenje zašto Britanci dodaju mlijeko u crni čaj, ističući neutralizaciju oksalne kiseline koja može biti prisutna zbog kalcija, javljaju srbijanski mediji.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.