Nemojte ga odmah bacati: Ovako možete sačuvati svježinu i ukus peršuna

0
Radiosarajevo.ba
Nemojte ga odmah bacati: Ovako možete sačuvati svježinu i ukus peršuna
Foto: Pixabay / Ilustracija / Peršun

Peršun je jedna od namirnica koje mnogi rijetko kad uspiju iskoristiti do kraja. Osim ako ste strastveni obožavatelj petrusimula pa ga stavljate u sve i svašta, najvjerovatnije ste i vi među onima koji su ga često primorani baciti jer se sparušio, požutio ili čak istrunuo.

No, ne mora biti tako. Peršunu možete poprilično produžiti vijek trajanja i to na nekoliko načina. Prema jednom starom savjetu iz 1940-ih, peršun biste, da bi dugo ostao svjež, najprije trebali temeljito oprati, zatim otresti ili osušiti tapkanjem pa ga čvrsto zamotati u komad aluminijske folije.

Kad god vam zatreba, oštrim nožem ili makazama odrežite potrebnu količinu, a ostatak zamotajte i vratite u frižider.

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

Drugi savjet, otprilike iz istog vremena prije tupperwarea, plastičnih posudica, zip-lock vrećica i prijanjajuće folije, savjetuje da se peršun ili drugo začinsko bilje najprije dobro opere, potom tek malo otrese pa bez sušenja i tapkanja pospremi u staklenu posudu, dobro zatvori i stavi u frižider.

Na taj će način zadržati svježinu i lijepu boju čak dvije sedmice ili duže, prenosi Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije