Isprobajte recept za dalmatinske lepine s peršunom
Kao i svako tijesto, i lepina veoma dobro paše uz svježi sir, vrhnje, mesnu deliciju, slani namaz.
Od nje možete napraviti i odličan sendvič ili je zarolati kao punjenu tortilju.
Dalmatinska lepina
Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'
Sastojci:
900 g brašna
300 ml toplog mlijeka
300 ml tople vode
20 g soli
20 g svježeg kvasca ili 10 g suhog kvasca
maslinovo ulje
sjeckani peršun
Priprema:
1. Pomiješajte brašno i sol pa dodajte kvasac, dobro razmrvljen. U to uspite mlijeko i vodu pa zamijesite meko tijesto. Prekrijte posudu krpom ili poklopcem te ostavite da se digne.
I somuni i patkice i pitaljke: Kako se ramazansko pecivo naziva širom BiH i regije?
2. Nakon dizanja tijesto izvadite iz posude i stavite na radnu plohu koju ste posuli brašnom. Razdijelite ga na osam dijelova pa od njih napravite kuglice. Svaku razvaljajte tako da u promjeru ima nekih 20 cm.
3. Pecite svaki komad u tavi s obje strane dok se lepine ne napuhnu i dobiju zlatnu boju. Na kraju svaku lepinu premažite maslinovim uljem u koje ste umiješali nasjeckani peršun, piše 24sata.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.