Nevidljivi neprijatelj u vašoj kuhinji: Salmonela nastanjuje predmet kojeg svi zanemarujemo

0
Radiosarajevo.ba
Nevidljivi neprijatelj u vašoj kuhinji: Salmonela nastanjuje predmet kojeg svi zanemarujemo
Foto: Pexels / Ilustracija

Kada se posvetimo čišćenju kuhinje, često zanemarujemo posude sa začinima. Vodimo brigu o detaljnom pranju daski za rezanje, radne površine, sudopera, suđe pa čak i kante za smeće, dok posude sa začinima rijetko ili gotovo nikada ne operemo.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuje da u Sjedinjenim Američkim Državama svake godine ima 1,35 miliona infekcija salmonelom i 420 smrtnih slučajeva.

U istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Food Protection, naučnici su okupili 317 odraslih osoba kako bi pripremali identične pureće hamburgere u kuhinjama različitih veličina, uključujući i obične domaće i velike industrijske kuhinje.

Šta je Bosni i Hercegovini preostalo za otvaranje pregovora o članstvu u EU?

Šta je Bosni i Hercegovini preostalo za otvaranje pregovora o članstvu u EU?

Ispitanici nisu bili svjesni da će njihovi kuhinjski prostori biti testirani na prisutnost salmonele. Mljevenoj piletini dodana je hemikalija koja simulira djelovanje salmonele prilikom kontaminacije površina.

Nakon kuhanja, uzeti su uzorci iz kuhinja radi provjere prisutnosti salmonele. Najčešće su bile kontaminirane posude sa začinima - njih 48, dok je samo nešto više od 20 posto dozatora deterdženta pokazalo kontaminaciju. Ostali predmeti nisu bili kontaminirani.

Čelična vuna u mašini za veš? Tajni trik domaćica otkriva nevjerovatne rezultate

Čelična vuna u mašini za veš? Tajni trik domaćica otkriva nevjerovatne rezultate

Dr. Donald Schaffner, jedan od autora istraživanja, ističe da mnogi ljudi zaborave obrisati posude sa začinima nakon rukovanja sirovim mesom.

Ovo istraživanje naglašava važnost svijesti o potencijalnoj kontaminaciji svake posude začina koju dodirnete tokom pripreme hrane.

Posuda za začine
Foto: Pexels: Posuda za začine

Simptomi salmonele uključuju mučninu, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, groznicu, glavobolju te prisutnost krvi u stolici.

Na što treba paziti? Pazite na čiste ruke, čisto kuhinjsko posuđe i radnu površinu.

Šta treba izbjegavati? Izbjegavajte nedovoljno termički obrađeno meso, kolače sa sirovim jajima, već skuhanu hranu koja dugo stoji izvan frižidera te hranu koja je više puta podgrijavana, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije