Ova riba zapečena s cherry paradajtom jednostavno je i savršeno jelo - spremno za manje od 30 minuta! U mislima nam je već neko vrijeme ljeto i fina, jednostavna i jako ukusna jela mediteranske kuhinje. Ova bijela riba (najčešće se za ovaj...
Vjerojatno ste čuli za vodka pasta ili penne alla vodka, odnosno tjesteninu s votkom koja je postala jako popularna u zadnjih par godina, premda nije riječ o novom receptu. Podsjetimo se, riječ je o manistri s umakom na bazi šalše od parad...
Ako tek počinjete uzgajati papriku, sadnja može biti teška. Ove mlade biljke imaju specifične potrebe za svjetlom, gnojivom, presađivanjem kako bi dobro rasle i davale mnogo plodova. Kako bi biljke bile bujne, s lijepim listovima, a kasnij...
Paradajz možete uzgajati na terasi ili u vrtu, a sve što trebate učiniti je odmah ih posijati. Ako nikad ne znate koju sortu paradajza posaditi, možda je ovo pravi način sadnje za vas.Vrlo je jednostavno. Kada kupite onaj paradajz koji vo...
Konačno smo dočekali sezonu paradajza, krastavca i ljetnjeg povrća. Bilo da volite da ih jedete svježe ili u salati, vjerujemo da najviše volite kada na pijaci ili u nekom od marketa kupite pravi sočan paradajz. U marketima izbor često nij...
Talog od kafe nije samo nusproizvod vašeg jutarnjeg rituala, već može biti tajna za zdrav i bujan vrt, posebno kada su u pitanju biljke paradajza. Ovaj čarobni sastojak može poslužiti kao izvrstan dodatak tlu, pružajući vašim biljkama parad...
Paradajz bi mogao pomoći u borbi protiv bakterijskih infekcija u crijevima, pokazalo je novo istraživanje. Naime, to najčešće korišteno povrće na svijetu prepuno je antioksidansa, vitamina i drugih spojeva od kojih su dva naučnika sa Univer...
Dodavanje paradajza u vašu prehranu može biti vrlo korisno za zdravlje. Crven, sočan i prepun nutritivnih blagodati, paradajz je ne samo redovna namirnica u kuhinji, već i pravo blago za naše zdravlje. U ovom tekstu istražit ćemo širok spe...
Paradajz se može zamrznuti sirov ili kuhan, oguljen ili neoguljen, cijeli, narezan, nasjeckan ili pasiran. Sama metoda zamrzavanja paradajza je posve nezahtjevna i možete je primjenjivati sukcesivno, na sedmičnoj bazi, kako biste za zimu s...
Neobičan prizor, poput onog u baštama, dočekao nas je početkom jeseni na željezničkoj stanici u Banjoj Luci. Naime, među pružnim šinama na željezničkoj stanici u Banjoj Luci rodio je paradajz. Plod je već počeo da rumeni, pa ukoliko ne st...
Većina ljudi su ljubitelji paradajza te ga koriste u različite svrhe i uživaju u njegovom osvježavajućem okusu. Iako ga volimo, pogrešno je što ga čuvamo u frižideru. Postoje namirnice koje ne bi trebalo čuvati u frižideru, a jedna od nji...
Mjesto Bunol, u španskoj provinciji Valencia, i ove je godine bilo mjesto tradicionalnog "rata paradajzom", odnosno festivala La Tomatina, manifestacije koja je postala simbol Španije. Na festivalu je 15 hiljada učesnika potrošilo oko 120...
Krompir u umaku od pečenog paradjza sa domaćom kobasicom i nije tako loša kombinacija. Mozda su se neki od vas zaželjeli malo hrskavije i masnije hrane, ali ovo jelo možemo reći da je pun pogodak. Nije teško za pripremu, a vjerujemo da će...
Čak 28 posto Nijemaca ne može sebe počastiti jednom sedmicom na odmoru, a more, nažalost, neće vidjeti ni 42 posto Hrvata. Čak ni "stari paradajz-turisti" Česi ne mogu na more baš svi - njih 18 posto nema dovoljno novca da ode negdje i guš...
Razlog zašto neki ljudi imaju maslinasti, a neki zlatni odsjaj na preplanuloj koži je melanin - spoj koji se aktivira u koži pod uticajem sunca i uzrokuje promjenu boje. Dakle, što više melanina - veća je vjerovatnoća da će vaša koža imati...
Kako čuvati i spremati paradajz a da uvijek jedete najukusniji plod, evo odgovora. Paradajz bi trebao biti na temperaturi od 12 do 20 stepeni malo toplije od frižidera, ali hladnije od sobne temperature, posebno ljeti. Hlađenjem paradajza...
Paradajz koji pronađemo u trgovini i na tržnici uvijek izgleda savršeno – sjaji se i nema mrlja. Ali, to nije uvijek slučaj s domaćim paradajzom iz vrta, koji često zna biti deformiran, može varirati u veličini i obliku, a neki su čak i nap...
Krastavci, paradajz, mirođija, so i biber po ukusu, malo biljnog ulja - jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva brojne kontroverze. Ruska nutricionistica Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna. "Sko...
Sigurni smo da danas povodom 1. maja imate u planu roštilj, a šta bolje može da ide sa roštiljskim mesom nego salata. Odustali smo od kupus salate, već predlažemo paradajz sa mladim lukom. Sastojci:Pet paradajzaVezica mladog lukaKriška tv...
Paradajz je osnovna namirnica u mnogim kuhinjama širom svijeta. Bilo da se koriste u salatama, umacima ili se jednostavno jedu sirovi, dodaju nalet okusa i boje svakom jelu. Ali jeste li se ikada zapitali odakle potječu paradajz i kako je...
Ako niste znali, postupak pravljenja crne tjestenine nije ništa drugačiji od normalnog, jedina razlika u tome jeste što se crnoj tjestenini boju daje sipino crnilo. Ukoliko ste ljubitelj italijanskih recepata, ova tjestenina je pravi pogod...
Uzgoj vlastitih usjeva paradajza možda izgleda komplikovano, ali ovo povrće zapravo je lako uzgojiti iz sjemena. Uz to je uzgoj jako isplativ i nekoliko biljaka će vam osigurati pune posude ukusne namirnice. Paradajz je idealan za uzgoj u...
Oko 20.000 ljudi učestvovao je u gađanju paradajzom u povodom 75. festivala "La Tomatina" u mjestu Bunol na području Valensije, na istoku Španije. Tokom gađanja na festivalu učesnici su potrošili oko 130 tona paradajza, dovezenih sa sedam...
U regiji Karacadag u Diyarbakiru u Republici Turskoj počela je sezona sušenja paradajza zbog koje su ogromna polja obojena u crveno, javlja AA. Paradajz beru sezonski radnici, tovare ga na kamione i traktore i prevoze do polja, gdje se par...
/ Najkomentiranije
"To mi je od granatle": Da li se sjećate iz kojeg je našeg filma ova rečenica?
Željezničar dočekuje Velež u sjajnoj atmosferi: Denis Ćorić je posebno pohvalio ove igrače gostiju
Kako pravilno štedjeti? Donosimo vam par strategija koje mogu pomoći
Danas privremena obustava saobraćaja u Sarajevu: Pogledajte u kojim ulicama
Zabrinjavajući podaci u BiH: Bacamo tone hrane, dok svaki šesti stanovnik zaspi gladan
Savršene austrijske buhtle sa džemom: Recept koji vraća u djetinjstvo
Španski kralj opet ide u Valenciju: Prije par dana na tom mjestu građani ga gađali blatom
Temperatura u BiH jutros se spustila na minus 9°C: Pročitajte kakvo će nam vrijeme biti do četvrtka
Ivica Puljić se oglasio i otkrio razlog: 'Odlučio sam prekinuti sve aktivnosti na platformi X.com'
Decenijama fekalije teku niz ulicu Trla, stanovnici strahuju od zaraze: 'Djeco, oprez! Kanalizacija'
Medicinski turizam u Albaniji: Popravci jeftiniji nekoliko hiljada eura nego u EU
Milorad Dodik najavio plan B: 'Mladići iz RS služit će vojsku u Srbiji'
Ni traga od ubice Alije Balijagića, potraga još uvijek traje: Mještani traže ostavke nadležnih
Važna informacija za zaposlene u Njemačkoj: Od 1. januara slijedi velika promjena
Nesreća na bh. cesti: Automobil sletio s ceste, jedna osoba povrijeđena