Tajna slavnog kuhara: Kako da napravite najukusniju paradajz čorbu?

0
Radiosarajevo.ba
Tajna slavnog kuhara: Kako da napravite najukusniju paradajz čorbu?
Coolinarika / Paradajz čorba

Paradajz čorba je idealan izbor za hladne dane topla, kremasta i puna okusa.

Slavni kuhar Gordon Ramsay podijelio je svoj način pripreme ove klasične čorbe, koji podiže uobičajeni recept na novi nivo. Umjesto da se paradajz kuha direktno u šerpi, Gordon preporučuje da se prvo zapeče u rerni, kako bi se izvukla maksimalna aroma i postigao bogatiji ukus.

Za pripremu čorbe koriste se svježi sastojci: 1.5 kg paradajza, crveni luk, bijeli luk, balsamico sirće, kajenski biber, šećer, pavlaka za kuhanje i povrtni ili pileći temeljac. Povrće se prvo lagano prodinsta na maslinovom ulju u plehu koji može na šporet, a zatim se sve peče u rerni 20 do 25 minuta. Ovaj korak omogućava paradajzu da se karamelizira, što čorbi daje dubinu i slatkoću.

Nalog ostaje na snazi: Sprema li se hapšenje Putina?

Nalog ostaje na snazi: Sprema li se hapšenje Putina?

Nakon pečenja, sastojci se vraćaju na šporet, preliju temeljcem i pavlakom, te se sve zajedno prokuha. Gotova čorba se može usitniti štapnim mikserom za glatku teksturu ili gnječilicom za rustičniji izgled. Gordon preporučuje serviranje uz tostirani hljeb sa sirom, kao savršen dodatak ovom jelu.

Da bi se dodatno obogatila aroma čorbe, Ramsay predlaže pripremu domaćeg pesta od sušenih paradajza. Pesto se pravi od tostiranih pinjola, sušenih paradajza, parmezana, maslinovog ulja i začina. Sve se usitni u mužaru ili blenderu dok se ne dobije glatka, kremasta smjesa.

Ova paradajz čorba s dodatkom sunčanog pesta i hrskavog tosta sira predstavlja savršen spoj jednostavnosti i kulinarske sofisticiranosti idealna je za ručak ili večeru u zimskim danima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije