Umjesto soli dodajte ovaj začin u paradajz salatu: Oduševit će vas okus
Mnogi od nas imaju naviku da so dodaju na paradajz kako bi pojačali njegov ukus. Ipak, malo je poznato da so zapravo izvlači vodu iz paradajza, a s njom i važne hranljive sastojke poput kalijuma.
Ako paradajz pojedemo odmah i sa njegovim sokom, ti gubici su minimalni. Međutim, kada se sok prolije, zajedno s njim nestaju i vitamini i minerali.
Prekomjerna upotreba soli dodatno može narušiti ravnotežu natrijuma i kalijuma u organizmu, što može negativno uticati na krvni pritisak, srce i bubrege.
Jutros u Sarajevu 6°C, stiže nam novi snijeg: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje za vikend
Zato sve više ljudi otkriva starinski trik koji može poslužiti kao zdravija i prirodnija alternativa – mljeveni sušeni list celera. Kada se osuši i samelje, celerov list razvija blag, aromatičan ukus sličan soli, ali bez štetnog uticaja na organizam.
Dovoljno je da paradajz narežete na kolutove, pospete ovim prirodnim začinom, dodate malo maslinovog ulja i po želji malo sirćeta. Dobijate salatu bogatog ukusa koja osvježava i podsjeća na ljetnje obroke iz djetinjstva.
Za razliku od soli, sušeni celerov list ne zadržava vodu u tijelu, ne povećava krvni pritisak, a bogat je antioksidansima te vitaminima A i C. Osim toga, lako ga možete napraviti sami – dovoljno je osušiti svježi list celera i samljeti ga, a čuva se mjesecima bez gubitka mirisa i ukusa.
Umjesto da automatski posegnete za solju, sljedeći put probajte ovu prirodnu zamjenu koja ne samo da čuva zdravlje, već i dodatno naglašava prirodan ukus paradajza.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.