Savjet iskusne kuharice: Ovo je najbolji način čuvanja paradajza

0
Radiosarajevo.ba
Savjet iskusne kuharice: Ovo je najbolji način čuvanja paradajza
Foto: Pexels / Ilustracija

Paradajz je nezaobilazni sastojak u mnogim jelima tokom toplijih mjeseci – od salata do sendviča i burgera.

Međutim, mnogi i dalje prave istu grešku kada je u pitanju njegovo skladištenje. Iako se često raspravlja o tome da li paradajz pripada na kuhinjski pult ili u frižider, stručnjaci tvrde da je odgovor mnogo precizniji nego što se misli.

Kuharica Rachel, poznata kao kreatorica sadržaja na platformi The Fond Life, naglašava da je najveća greška koju možete napraviti odmah po povratku iz trgovine – staviti paradajz u frižider. "Nemojte ga stavljati u frižider. Hladnoća usporava proces sazrijevanja, a paradajz koji nije sazrio nikad neće dobiti puni okus", pojašnjava ona.

Preljević upozorava: Negator genocida je za Čovićeve medije relevantan glas njemačke politike

Preljević upozorava: Negator genocida je za Čovićeve medije relevantan glas njemačke politike

Hladne temperature, prema njenim riječima, ne samo da zaustavljaju sazrijevanje, već i oštećuju strukturu ploda. Rezultat su mekani, bezukusni i brašnasti plodovi koji nisu ni privlačni ni ukusni. Zato je najbolji način skladištenja paradajza – na sobnoj temperaturi.

Idealno je da paradajz držite na tanjiru ili u korpi na kuhinjskom pultu, dalje od direktne sunčeve svjetlosti, u jednom sloju kako bi svi plodovi imali prostora da dišu. Rachel preporučuje i da paradajz bude okrenut naopako – sa stabljikom prema dolje – kako bi se smanjila izloženost zraku i spriječilo prodiranje vlage i bakterija koje ubrzavaju kvarenje.

Uz pravilno skladištenje, paradajz će ne samo duže trajati, već će razviti puni, bogati okus kakav svi priželjkujemo. Tako da, sljedeći put kada donesete paradajz iz prodavnice – neka ostane van frižidera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije