Nevjerovatan trik za paradajz: Stručnjaci savjetuju da pored ploda stavite bananu
Iako je sezona uzgoja paradajza ove godine bila izuzetno uspješna zahvaljujući toplom vremenu, mnogi vrtlari i dalje se suočavaju s poznatim problemom tvrdoglavo zelenim plodovima koji odbijaju da pocrvene.
Uprkos redovnom zalijevanju, hranjenju i suncu, neki paradajzi jednostavno ne sazrijevaju na vrijeme, posebno sada kada se ljetne temperature spuštaju.
Kako bi izbjegli truljenje plodova na stabljici, iskusni vrtlari savjetuju da se nesazreli paradajzi uberu i uz pomoć jednostavnog trika s bananom ostave da sazriju u zatvorenom prostoru. Naime, banana ispušta etilen prirodni gas koji potiče proces sazrijevanja voća.
Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo: "Ovo su trenutno najtraženija zanimanja"
Na popularnoj platformi Reddit, korisnici savjetuju da se zeleni paradajzi stave u posudu s jednom ili dvije zrele banane, te da se sve prekrije krpom ili smjesti u papirnatu vrećicu. U roku od nekoliko dana, paradajzi bi trebali poprimiti lijepu crvenu boju. "Trik je u hemikaliji koju banana ispušta, a koja ubrzava sazrijevanje", objašnjava jedan korisnik.
Savjet podržava i poznati britanski vrtni portal BBC Gardeners’ World, koji ističe da je najbolje paradajze držati na sobnoj temperaturi, izbjegavajući frižider jer hladnoća mijenja teksturu i ukus ploda. Također preporučuju pravljenje domaćih sosova ili čuvanje paradajza kao zimnice.
Kada paradajz konačno sazri, idealan je za brojne kulinarske kombinacije od svježih salata i sendviča do kuhanih jela i zimnice poput paradajz čatnija. Zahvaljujući ovom jednostavnom triku, ni jedan paradajz iz vaše bašte neće biti bačen.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.