Idealan recept za ljetnu salatu sa paradajzom: Jedan začin igra ključnu ulogu

0
Radiosarajevo.ba
Idealan recept za ljetnu salatu sa paradajzom: Jedan začin igra ključnu ulogu
Foto: Agencije / Paradajz

Paradajz je nezaobilazna namirnica u mnogim kuhinjama širom svijeta, bilo da se ubere svjež iz vrta ili kupi u lokalnoj trgovini.

Iako se najčešće poslužuje sa maslinovim uljem i svježim bosiljkom, jedna poznata kuharica otkrila je neočekivani sastojak koji, kako tvrdi, potpuno transformiše okus paradajza.

Kuharica Sohla El-Waylly podijelila je na TikToku recept za svoju omiljenu ljetnu salatu, a pažnju je privukla njenim "tajnim sastojkom" – začinskom mješavinom poznatom kao paradajz bujon s aromom piletine. Riječ je o granuliranom začinu koji se tradicionalno koristi u meksičkoj kuhinji kao osnova za supe i rižota, a sadrži kombinaciju dehidriranog paradajza, piletine, luka, peršuna i začina.

Dragan Bursać: Od Luburića do Primorca, krivi smo mi što šutimo!

Dragan Bursać: Od Luburića do Primorca, krivi smo mi što šutimo!

Dodavanjem ovog začina svježim polovinama paradajza, Sohla tvrdi da se dobije izraženiji, puniji "paradajzasti" okus. Osvježenje koje daje ovaj bujon, dijelom zahvaljujući prisustvu MSG-a (mononatrijevog glutamata), dodatno pojačava prirodni ukus paradajza i čini ga savršenim dodatkom ljetnim jelima.

Za pripremu salate, preporučuje se da se paradajz lagano pospe ovim začinom, te ostavi nekoliko minuta da otpusti sokove i upije arome. Nakon toga se mogu dodati ostali sastojci po želji – krastavci, luk, paprika ili začinsko bilje, čineći obrok laganim i osvježavajućim.

Za one koji nisu skloni bujonu, alternativa može biti paradajz u prahu ili začinske mješavine koje uključuju dimljenu papriku, peršun i paradajz. Bez obzira na izbor, ključ je u tome da se koriste sastojci koji prirodno pojačavaju okus povrća, čineći jednostavna jela posebnim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije