Britanski kuhari ovo rade: Tajni način za poboljšanje okusa paradajza

0
Radiosarajevo.ba
Britanski kuhari ovo rade: Tajni način za poboljšanje okusa paradajza
Foto: Pexels / Zelena salata

Paradajz, živopisna i svestrana zvijezda ljetne sezone u Velikoj Britaniji, najukusniji je kada je tek ubran sa stabljike.

Bilo da se koristi u salatama, sendvičima ili klasičnom kaprezeu sa mocarelom i bosiljkom, zreli paradajz donosi neponovljiv svjež i sladak okus.

Ipak, vrhunski kuhari širom svijeta otkrivaju da se ne oslanjaju samo na so i maslinovo ulje kako bi izvukli maksimum iz paradajza. Umjesto toga, otkrivaju jedan neočekivan, ali zajednički tajni sastojak – sirće. Stephen George, glavni kuhar restorana Number Nine u sklopu Chapel House Estate-a u Ramsgateu, ističe: "Većina ljudi koristi so, ali ona izvlači previše vode i gubi se slatkoća. Ja koristim jabukovo sirće".

Zovko pisala Delegaciji EU u BiH i izazvala lavinu komentara: "Imaš li ti neku temu osim BiH?"

Zovko pisala Delegaciji EU u BiH i izazvala lavinu komentara: "Imaš li ti neku temu osim BiH?"

Osim jabukovog, kuhari često biraju i crveno vinsko sirće. Connon Robson, glavni kuhar popularnog talijanskog restorana Bar Gigi, tvrdi da crveno vinsko sirće potpuno transformiše okus paradajza. "U kombinaciji s kvalitetnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem, dodaje potrebnu kiselost i svježinu", naglašava Robson. Njegov stav dijeli i kuhar Justin Tsang, koji ističe da upravo ta kiselost savršeno balansira prirodnu slatkoću paradajza.

Osim izbora sirćeta, kuhari preporučuju i klasične dodatke poput krupne soli i maslinovog ulja visoke kvalitete. Također naglašavaju važnost odabira prave sorte paradajza za određena jela. Na primjer, "beef paradajz" je idealan za burgere, dok se cherry paradajz slaže s burratom, fetom, mocarelom, svježom nanom i citrusima.

Roma i šljivasti (plum) paradajzi su najbolji za umake, u kombinaciji s bijelim lukom, timijanom, inćunima i sjemenkama komorača. "Heritage paradajz" se preporučuje uz balzamiko sirće, maslinovo ulje i jake začine poput bosiljka i origana. Za piccolo paradajz, koji je malen i sladak, savršeni su prilozi svježi origano, crveni luk, bijeli luk i jaka sirćeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije