Kulinarska tajna savršeno pečenog krompira: Evo kako postići savršenu hrskavost
Pečeni krompir je omiljeni prilog koji se često nalazi na trpezi uz tradicionalna jela, posebno tokom nedjeljnog ručka ili prazničnih obroka.
Ipak, mnogi se razočaraju kada krompir iz rerne izađe mekan i mastan umjesto zlatno hrskav. No, kulinarska stručnjakinja Maria Koutsogiannis, osnivačica stranice Food by Maria, otkrila je jednostavan trik koji mijenja sve, a tajna je u načinu kuhanja prije pečenja.
Prema Marijinim riječima, ključ za savršeno hrskavu koricu jeste dodavanje kašičice sode bikarbone u vodu tokom kuhanja krompira. Soda bikarbona povećava pH vrijednost vode, što pomaže razgradnji vanjskog sloja skroba na krompiru. Ovaj proces stvara hrapaviju površinu sa više neravnina, omogućavajući ulju da se bolje zalijepi za krompir i stvori neodoljivu hrskavost tokom pečenja.
Pogled iz Washingtona | Hadrović: Max Primorac i stara logika novih podjela
Za pripremu, potrebno je šest srednjih krompira (najbolje russet sorte), jedna kašika sode bikarbone, tri kašike maslinovog ulja, tri čena bijelog luka (naribana), jedna kašika putera, jedna kašika granuliranog luka, tri kašike timijana te so i biber po ukusu. Krompir se prvo kuha u slanoj vodi sa sodom bikarbonom oko 10 minuta, dok se rerna zagrijava na 220 stepeni Celzijusa.
Nakon kuhanja, krompir se ocijedi i pomiješa s uljem, puterom, začinima i bijelim lukom, a zatim rasporedi na dva pleha obložena papirom za pečenje. Važno je da se krompiri ne preklapaju. Peče se 30 minuta, potom se krompir okrene, pospe timijanom i peče dodatnih 20 minuta dok ne postane zlatno-smeđ i hrskav.
Ova starinska, ali vrlo efikasna tehnika daje fantastične rezultate i garantuje savršeno pečeni krompir koji će oduševiti goste. Bilo da pripremate nedjeljni ručak ili planirate praznični meni, ovaj trik sa sodom bikarbonom mogao bi postati vaš novi kulinarski as u rukavu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.