Male tajne velikih kuhara: U vodu u kojoj kuhate krompir uvijek dodajte 1 sastojak
Krompir je nezamjenjiv sastojak gotovo svake kuhinje. Hranljiv je i omiljen među odraslima i djecom. Postoji mnogo trikova pomoću kojih se mogu postići bolji rezultati pri pripremi jela od krompira.
U čemu je tajna savršeno skuhanog krompira?
Sirće je proizvod koji uvijek imamo pri ruci, bilo da je riječ o bijelom ili vinskom, i ne smije nedostajati u kuhinjskom ormaru. Odlično je kao ekološko i efikasno sredstvo za čišćenje, koristi se i u kozmetici, ali može biti i veoma korisno pri pripremi krompira.
Dubravko Barbarić za Radiosarajevo.ba: Želja nam je da se vratimo u Skenderiju, ali...
Bijeli krompir sadrži više škroba, pa je zbog svoje brašnaste teksture idealan za pripremu ukusnog pirea. S druge strane, čvršći krompir (voskaste teksture) savršen je za prženje ili pečenje. Sve što treba da uradite jeste da kuhate krompir oko 30 minuta, a nakon 15 minuta dodate so i malo sirćeta.
Sirće pomaže da se na spoljašnjoj strani krompira formira tanka korica koja mu omogućava da zadrži oblik. Koje god sirće da upotrebite, poslužiće svrsi. Ipak, nemojte previše dodavati, jer previše sirćeta može dati gorak ukus krompiru. Dovoljna je jedna kašičica na četiri do pet krompira. Kiselina iz sirćeta sprečava razgradnju pektina u krompiru, pa se on ne raspada tokom kuvanja. Umjesto sirćeta možete koristiti i limunov sok.
Zahvaljujući ovom jednostavnom triku, krompir dobija izraženiji, puniji i neodoljivo ukusan ukus.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.