Muriz Memić: 'Hasan Dupovac je patološki lažov, zbog njega sam u paklu osam godina'

12
N. Ž.
Muriz Memić: 'Hasan Dupovac je patološki lažov, zbog njega sam u paklu osam godina'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Denis Smajlović i Muriz Memić

Pred Trećestepenim vijećem Suda BiH je u petak, 2. februara, održana žalbena sjednica u slučaju "Dženan Memić".

Ono što je posebno istaknuto tokom ove sjednice jeste što je Muriz Memić, otac Dženana Memića, napustio sudnicu prije kraja procesa. 

Ekipa portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je Muriza Memića, te nam je otkrio šta je tačan razlog njegovog napuštanja ove sjednice. 

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

"Danas je bilo zakazano to ročište. Tužioci su iznijeli svoje žalbe, advokati od optuženih su ostali pri svojim žalbama. Ono što je mene naljutilo je Hasan Dupovac i njegovo obraćanje sudu. Čovjek i dalje laže. On je patološki lažov, i ovo je sve uradio da se ja osam godina borim da dokažem istinu. Danas je rekao da je 'tri godine u paklu', ja sam u paklu osam godina zbog njega", rekao je Memić. 

Žalbe advokata optuženih bile su da se osuđujuće kazne preinače u oslobađajuće, dok je Tužilaštvo zahtijevalo maksimalne kazne za Alisu Ramić (rođ. Mutap) i Hasanu Dupovcu, koji su prema prvostepenoj presudi osuđeni na 2 godine i šest mjeseci, odnosno tri godine zatvora

Muriz Memić napustio sudnicu zbog Hasana Dupovca: "Teško je slušati ove laži"

Muriz Memić napustio sudnicu zbog Hasana Dupovca: "Teško je slušati ove laži"

"Čovjek i dalje ostaje pri svom da on nije kriv. Džaba i dokaz, ja se držim suda i sudskog spisa. U njemu sve stoji šta je Hasan radio", dodao je Memić za naš portal. 

Advokat Muriza Memića Ifet Feraget danas je, nakon što je ročište završeno, spomenuo da su tužioci upotrijebili riječ 'ubistvo'. Memić naglašava da to nije prvi put u ovom procesu. 

"Bio sam u sudnici, i to nije prvi put. Na prethodnom ročištu, kada je donesena drugostepena presuda pred Apelacionim vijećem, doktor Hamza Žujo je rekao, na pitanje sutkinje 'U kojem položaju je bio Dženan?', da je bio lice u lice s napadačem", priča Memić.

Kako dalje navodi, nikakav automobil i automobilska nesreća se nisu spominjali u iskazu doktora Žuje. Posebno je, kako dalje govori, žao Hasanu Dupovcu zbog toga. 

"Njemu je žao što nije prošla saobraćajna nesreća, da on i onaj koji je njemu to naredio može likovati. U MUP-u se dobro zna linija komandovanja i ne može Dupovac preskočiti svog šefa. Mora on znati šta je Dupovac uradio. Njemu je to neko naredio, a on je htio da bude mangup i da šuti. Sada će zbog drugih ležati. Nadam se da je svjestan toga, da ide u zatvor zbog svog šefa, zbog Alise Mutap koju su htjeli da prikriju", rekao je Muriz Memić. 

Ifet Feraget: 'Danas smo iz usta tužioca čuli riječ ubistvo'

Ifet Feraget: 'Danas smo iz usta tužioca čuli riječ ubistvo'

Kako nam je dalje otkrio, ovo je kraj žalbenog procesa, te sada slijedi presuda. 

"Nema zakonskog roka, može biti za mjesec dana donesena konačna presuda", otkriva Memić za portal Radiosarajevo.ba

Od presude očekuje da će potvrditi prethodnu presudu te da će se udovoljiti zahtjevu tužilaštva.

"Tužilaštvo je tražilo maksimalne kazne i ja se nadam da će se sud složiti. Ja znam da su njihove trenutne kazne male, ali ipak proglašeni su krivim. Ja očekujem da će, u najmanju ruku, biti potvrđene te kazne i da idemo dalje. Ovo je bio postupak 'Dženan Memić 1', a sada ide novi postupak 'Dženan Memić 2'. 

Vidite šta su sve bili spremni uraditi. Veliko zlo je u MUP-u KS", kaže Memić, te dodaje da su svi, koji su radili na slučaju, dobili unaprijeđenje. Navodi i da su svi stali na stranu Hasana Dupovca kojeg žele zaštitit po svaku cijenu.

Oglasila se Arijana Memić: U sudnici se sad govori da je Dženan ubijen, razotkrili smo njihove laži!

Oglasila se Arijana Memić: U sudnici se sad govori da je Dženan ubijen, razotkrili smo njihove laži!

"Prethodni komesar Nusret Selimović je posebno formirao komisiju da bi se Dupovcu vratio čin koji je stekao nelegalno, kako bi on imao bolje uslove za penziju. Svi su stali u njegovu odbranu kako bi sačuvali obraz MUP-a KS, ako ga uopšte ima. 

I dalje radi Džafer Hrvat, na svim odgovornim pozicijama i u svim komisijama. Tu je i Nurija Mehić, kao i Mirsad Dželilović, koji je otišao u penziju. On je odgovoran kao načelnik PU Ilidža 2016. godine. Emir Mehmedagić je napredovao, dok je Osman Mehmedagić sada u pritvoru", govori Memić. 

Kako je rekao, Emir Mehmedagić je sada šef prislušnog centra, i u poziciji je "da sluša koga god poželi, što znam da rade." 

Za kraj navodi naredne korake, vezane za najavu otvaranja novog postupka. 

"Tužilaštvo će uraditi nove korake poslije presude u ovom slučaju. Najavila se istraga o ubistvu, a već traju istrage protiv Dalide Burzić, bivše kanonalne tužiteljice, Vahida Čosića, Nurije Mehića, Sakiba Kreme, Merisa Ćate i Ševala Kovačevića. Te se istage već vode i idu u odličnom smjeru, ali će se paralelno voditi i istraga o ubistvu Dženana Memića. Oni su svi pomagači ubica", rekao je Muriz Memić za portal Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije