Oglasila se Arijana Memić: U sudnici se sad govori da je Dženan ubijen, razotkrili smo njihove laži!

11
Radiosarajevo.ba
Oglasila se Arijana Memić: U sudnici se sad govori da je Dženan ubijen, razotkrili smo njihove laži!
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Arijana Memić

"'Pravosudni krah se desio onda kada se ovo ubistvo pokušalo prikazati kao saobraćajna nesreća' - reče na današnjem ročištu tužilac Tužilaštva BiH Ćazim Hasanspahić

Za istu tu izmišljenu saobraćajnu nesreću, koju su nam pokušali podmetnuti pripadnici MUP-a KS i tužioci KTKS, danas imamo presude u kojima jasno piše da se saobraćajna nesreća nije ni desilo. Mi smo to znali od prvog dana, znali su i oni. Njima je cilj bio da zaštite ubice a da nas predstave kao jadnu porodicu koja od boli koju osjećamo ne znamo ni šta izjavljujemo."

Navela je ovo danas, 2. februara, Arijana Memić, sestra ubijenog Dženana Memića.

Sramotne izjave: Ambasador Izraela u Srbiji negirao genocid u Srebrenici

Sramotne izjave: Ambasador Izraela u Srbiji negirao genocid u Srebrenici

Pred Trećestepenim vijećem Suda Bosne i Hercegovine danas, 2. februara, održava se žalbena sjednica u slučaju "Dženan Memić". Sjednica je zakazana po žalbama odbrana optuženih Alise Ramić, ranije Mutap i Hasana Dupovca, koje je Drugostepeno vijeće Suda proglasilo krivim za davanje lažnog iskaza i zloupotrebu položaja. Ramić je tom presudom nepravomoćno osuđena na dvije i po, a Dupovac na tri godine zatvora. Žalbe je, podsjetimo, uložilo i Tužilaštvo BiH koje nije zadovoljno visinom kazne. U Sud je došao i Muriz Memić, Dženanov otac, koji je u jednom trenutku i napustio sudnicu. Više o tome čitajte OVDJE.

"Zahvaljujući mome ocu, našoj porodici, gospodinu Feragetu i svima onima koji su nam dali svoju podršku, uspjeli smo razotkriti njihove laži.

Danas se u sudnici Suda BiH jasno govori o ubistvu. I nisu morale proći godine da se to desi jer je to bilo jasno od početka, ali su morale proći godine razvlačenja i mrcvarenja naše porodice, kako bismo odustali. Nikada nas nisu ozbiljno shvatili kada smo im rekli da ne mislimo odustati, NIKADA", podsjetila je Arijana, istaknuvši kako "i dan danas možete pročitati o nama, o našoj porodici, kako iznosimo neistine, kako smo ovakvi ili onakvi".

Ifet Feraget: 'Danas smo iz usta tužioca čuli riječ ubistvo'

Ifet Feraget: 'Danas smo iz usta tužioca čuli riječ ubistvo'

I to traje, evo, osam godina.

"I bilo je svega, toliko toga što smo morali proći i izdržati ali smo znali zbog koga to radimo. Zbog našeg Dženana. Nisu nas nikada doticale laži i uvrede upućene nama, jer smo svjesni da ima mnogo onih koji bi da nam stanu na put, da zaustave sve ovo, ali to više nije moguće.

Jednoga dana, ako Bog da, a nadam se da je taj dan blizu, poredat ćemo sve te presude koje potvrđuju da govorimo istinu, i reći ćemo da je pravda pobijedila! Dženan je to zaslužio. A mi ga ovakvog pamtimo. Takav je bio. Ovaj osmijeh daje snagu, za svaki novi dan, za sve ono što je prošlo i što će tek doći", objavila je ona, uz fotografiju Dženana Memića:

Dženan Memić na fotografiji koju je Arijana objavila 2. februara 2024.
Foto: Facebook: Dženan Memić na fotografiji koju je Arijana objavila 2. februara 2024.

Dženan Memić je ubijen u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji gdje je napadnut, bila je njegova tadašnja djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić Dženan Memić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije. Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine u julu 2023. godine izreklo  je drugostepenu presudu u predmetu "Zijad Mutap i drugi", u vezi sa slučajem smrti Dženana Memića 2016. godine, kojom su optuženi Alisa Ramić i Hasan Dupovac, inače bivši načelnik Odjeljenja za saobraćajne istrage u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS), proglašeni krivim zbog prikrivanja dokaza.

Alisa Ramić je proglašena krivom zbog davanja lažnog iskaza, a Dupovac zbog zloupotrebe položaja.

Zijad Mutap, Alisa Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović su se teretili da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa na prikrivanju dokaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića u Velikoj aleji u sarajevskom naselju Ilidža. Alisa Ramić i Hasan Dupovac su proglašeni krivima, dok su ostalo troje optuženih oslobođeni. Dupovac i Barić su policajci Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a Ožegović radnik hotela "Kristal" na Ilidži, dok je Zijad Mutap otac Alise Ramić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije