Prva reakcija Muriza Memića nakon što su Alisa Mutap Ramić i Hasan Dupovac podnijeli žalbe Sudu BiH

6
A. P.
Prva reakcija Muriza Memića nakon što su Alisa Mutap Ramić i Hasan Dupovac podnijeli žalbe Sudu BiH
Foto: A. K. / Muriz Memić

Alisa Mutap Ramić i Hasan Dupovac, osuđeni u slučaju "Dženan Memić" zbog skrivanja dokaza i načina na koji je stradao Dženan Memić, žalili su se na zatvorske kazne, potvrđeno je portal Radiosarajevo.ba.

Informaciju je za naš portal potvrdio Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

"Pismeni otpravak presude sve strane su dobile krajem septembra. Nakon toga je Tužilaštvo BiH uložilo žalbu tražeći veće zatvorske kazne", potvrdio je Ifet Feraget za portal Radiosarajevo.ba.

Šta se dešava u Srebrenici: Na sjednici Skupštine  ponovo tačka o promjeni naziva ulica

Šta se dešava u Srebrenici: Na sjednici Skupštine ponovo tačka o promjeni naziva ulica

Prema informacijama iz Suda BiH, odbrana Alise Mutap Ramić i Hasana Dupovca tražile produžetak žalbenog roka koji iznosi 15 dana pa su dobile dodatnih 15 u toku kojeg su također predale žalbu.

Kako nam je potvrđeno, u ime Alise Mutap Ramić žalbu su uložili njeni advokati Nina Kisić i Goran Dragović, dok su u ime Hasana Dupovca žalbu predali njegov advokat Ermin Gačanović.

Potvrđeno: Alisa Mutap i Hasan Dupovac se žalili na zatvorsku kaznu u slučaju 'Dženan Memić'

Potvrđeno: Alisa Mutap i Hasan Dupovac se žalili na zatvorsku kaznu u slučaju 'Dženan Memić'

Portal RadioSarajevo.ba kontaktirao je Muriza Memića, oca mladića Dženana Memića, kako bismo dobili njegovu reakciju.

Muriz je vrlo staloženo izjavio da je žalba bila očekivana: "Očekivali smo da će se žaliti, žalilo se i Tužilaštvo na visinu tražene kazne", i nastavio da je interesantno to što advokati osuđenih ulažu žalbu na "predmet za koji su tvrdili da je jednostavan".

Zatim je za naš portal rekao da nije iznenađen...

"Naučio sam od njih da me više ništa ne može iznenaditi", rekao nam je Muriz i dodao da se nada da će Sud BiH potvrditi prvobitnu kaznu na ovu žalbu, "Nije mi svejedno, ali ne dam im satisfakciju, jer oni uživaju u tome."

Podsjetimo, Mutap Ramić je dobila dvije i pol godine, a Dupovac tri godine zatvora u presudi koja je objavljena krajem jula 2023. godine.

Alisa Mutap Ramić je osuđena zbog davanja lažnog iskaza u vezi sa stradanjem Memića u februaru 2016. jer je sve vrijeme govorila da ima amneziju. Apelaciono vijeće je, čitajući obrazloženje, reklo da se krivično djelo davanje lažnog iskaza može počiniti i šutnjom.

Hasan Dupovac je osuđen zbog produženog krivičnog djela zloupotrebe položaja. Vijeće je utvrdilo da je prekoračio službene ovlasti i povrijedio službene dužnosti.

U optužnici su, osim Mutap Ramić i Dupovca, bili još Alisin otac Zijad Mutap, policijski službenik Josip Barić i hotelski recepcionar Muamer Ožegović. Oni su oslobođeni optužbih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije